måndag 2 februari 2015

Misstag du bör undvika när du gör din nya hemsida

40 Misstag du bör undvika när du gör din nya hemsida. Man hittar hur mycket tips och trix som helst på nätet om vad man bör tänka på när man ska bygga sin nya hemsida. Ofta är råden och tipsen begränsade till ca - max 10 tips. Jag skulle nog genast fundera på om det inte behövs en längre lista som innefattar många av de frågor man ställer sig inför ett webbdesign bygge. Är det nåt man helst vill undvika så är det de elementära och onödiga misstag som man kan råka på....



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Tactical_strategic_IC.jpg

Nästa steg var att skriva en kort beskrivning för varje punkt, och resultatet blev slutligen en ganska diger lista som du hittar nedan. Några av punkterna handlar om sunt förnuft, andra är ganska svårbegripliga. De flesta punkterna gäller vanliga hemsidor men en del andra uppgifter kan innefatta företagssidor eller bloggar. Håll till godo!

1. Besökaren måste ögonblickligen förstå vad din webbsida handlar om - uppmärksamhet är en av de mest värdefulla ingredienserna på Internet. Om en besökare inte kan lista ut vad din webbplats handlar om kommer han eller hon nog bara att vända på klacken och försvinna någon annanstans. Din webbplats måste kommunicera med besäkaren och ställa frågan: varför jag ska spendera min tid här, och det måste ske, snabbt!

2. Använd inte tjusiga typsnitt som kanske är otillförlitliga. Att det finns tjusiga typsnitt som ger en sofistikerad look till din webbplats betyder inta att det är mera läsbart. Om ditt huvudsakliga mål är att leverera ett budskap och få besökarna att läsa dina grejer, så ska du göra besöket bekvämt för dem.

3. Öppna inte - alltid - nya webbläsarfönster: Det är vanligt att man gör detta på sina första webbplatser man bygger. Logiken är enkel, om man öppnar nya fönster för externa länkar så kommer läsaren aldrig kommer att lämna min sida. FEL! Låt läsare bestämma och ha kontroll på de länkar som anges. Det finns en anledning till varför en webbläsare har en gigantisk "Tillbaka" ?? knapp. Var inte orolig för att skicka en besökare till en ny webbplats.

4. Använd inte för små typsnitt - lättläst gäller här, du vill vara säker på att läsarna känner sig bekväma med att läsa ditt innehåll. En del webbläsare har en zoomfunktion, men om jag behöver använda den ideligen på din webbplats kommer det förmodligen att bli sista gången jag besöker den.

5. Gör innehållet lätt överskådligt: det handlar ju om Internet, inte en bok, så glöm stora block av text. Förmodligen kommer jag att besöka din webbplats medans jag funderar på helt andra saker så det måste gå att få en bra bild av sidan på kort tid. Använd dig av punktrader, subheaders och listor. Gör så mycket du kan för att hjälpa läsaren att filtrera ut vad han eller hon söker efter.

6. Undvik överanvändning av Flash - förutom att laddningstiderna ökar för din webbplats kan överdriven användning av Flash också irritera besökarna. Använd den bara om det krävs för funktioner som inte stöds av statiska sidor eller andra sätt.

7. Kräv inga registreringar om det inte är en funktion som innefattas i konceptet. Den som besöker din sida kanske bara är på tillfälligt besök och har hittad sidan på ett spontant sätt. Besökaren är ute efter information och inte tvärtom - så ett registreringsförfarande kan var negativt och att dessutom eventuellt behöva lämna sin e-postadress eller andra detaljer bör i största möjliga mån undvikas och bara förevisas om det är absolut nödvändigt (dvs. om sidan har ett erbjudande som är så bra att jag kommer att bli uppmärksammat, även om registrerings delen är med).

8. Tvinga aldrig besökaren att genomföra ett abonnemang utan besökarens samtycke - automatiska prenumerationer eller nyhetsbrev när någon registrerar sig på din sida bör också undvikas i största möjliga mån. Att skicka oönskad e-post härs och tvärs är inte det bästa sättet att få nya vänner.

9. Ändra inte storlek på besökarens webbläsarfönster - läsaren vill ha kontroll över sin personliga webbläsare. Om du ändrar storlek och trasslar till det för mycket, riskerar man att röra till det upp på besökarens sida, detta kan i sin tur påverka trovärdigheten för ett eventuellt tillbaka besök.

10. Spela inte bakgrundsmusik - tidiga när Internet var i sin linda var det ett framgångsrikt koncept som webbutvecklare alltid försökte att integrera i olika webbsidor. Men tänk efter en gång till: det var och är inget intressant webbbygge. Så! Använd ej musik som bakgrund på din webbsida.

11. Om du du har en ljudfil så låt besökaren avgöra om han eller hon vill starta den - vissa situationer kan kräva en ljudfil. Du kan behöva meddela besökaren om varför det finns en ljudkomponent. Det är en bra grej. Se bara till att besökaren får bestämma och har kontroll. En knapp för "Play" ?? är den väg man ska gå, i motsats till störande musik rätt upp i facet.

12. Använd inte en hemsida som bara för att starta den så att säga "riktiga" ?? hemsidan - ju mindre antal steg som krävs för att besökaren ska få tillgång till innehållet, desto bättre.

13. Se till att inkludera kontaktuppgifter - det finns inget värre än en webbplats som inte har några kontaktuppgifter. Detta är inte dåligt bara för besökarna, men också för dig själv. Du kan förlora viktig feedback på vägen.

14. Glöm inte en "Tillbaka" ?? knapp - det här är en mycket grundläggande princip i användbarhet. Att inte ha en "Tillbaka" ?? knapp ska undvikas under all omständigheter.

15. Använd absolut inte blinkande text - om inte besökarna kommer direkt från 1994 eller tidigare....

16. Undvik komplexa URL strukturer - en enkel, sökordsbaserad URL-struktur kommer inte bara att förbättra din sökmotors ranking, den kommer också att göra det lättare för läsaren att identifiera innehållet på dina sidor innan du besöker dem.

17. Använd hellre CSS över HTML-kodning. HTML-kodning användes för att skapa sidlayouter. Emellertid med tillkomsten av CSS, finns det ingen anledning att hålla sig till dem. CSS är snabbare, mer tillförlitlig och erbjuder många fler funktioner.

18. Se till att besökaren kan söka på din webbsida - det har en anledning till varför de stora sökmotorer har revolutionerat Internet. Du visste förmodligen detta redan, eftersom de gör det mycket lätt att hitta i princip all information vi söker - Så glöm inte denna viktiga layout på din webbplats.

19. Undvik så kallade "drop down" ?? menyer - din besökare ska kunna se alla navigeringsalternativ hela vägen. Att använda "drop down" ?? menyer. Dessa kan försvåra läsbarheten och dölja den reella information som läsaren faktiskt ute efter.

20. Använd textnavigering - text navigering är inte bara snabbare men det är också mer tillförlitlig. Exempelvis vissa besökare som surfar på Internet, gör det med med alla bilderna avstängda.

21. Om du länkar till PDF-filer så visa detta på ett enkelt sätt - vem har inte klickat på en sådan länk bara för att se webbläsaren stoppar medan Acrobat Reader indikera att öppna den eventuellt oönskade PDF-filen! Det är ganska irriterande i många stycken. Bättre är att ge tydliga länkar som pekar till PDF-filer som besökaren kan hantera som det är tänkt.

22. Blanda inte in reklam inne i dina artiklar - att blanda reklam som till exempel Google Adsense inuti ditt innehåll kan säkert öka din klickfrekvens på kort sikt. I det långa loppet kommer det förmodligen att minska din läsekrets. En irriterad besökare är en förlorad besökare.

23. Använd en enkel navigeringsstruktur: Ibland är mindre bättre. Denna regel gäller ganska ofta när den vanliga vardags människan kommer till din sida och ska välja av ditt innehåll. Se till att din webbplats har en enda, tydlig navigeringsstruktur. Det sista du vill är att stöka till det för läsaren om vart hon eller han eller hen skulle gå för att hitta eftersökt information.

24. Undvik dessa eviga "intron" ?? - dessa ska man inte tvinga en besökare att se på eller att besökaren ska läsa något innan man når det verkliga innehållet. Detta är vanligtvis riktigt irriterande men vet ju själv av erfarenhet att man bara stannar på en sida om det som erbjuds är lite unik.

25. Se till att din webbplats klarar olika webbläsare och är kompatibel med dem. Alla webbläsare är inte uppbyggda med samma struktur och jobbar därför lite olika. De tolkar dessutom CSS koden olika och även andra kodningar på olika sätt. Man får gilla läget och göra sin webbplats kompatibel med de vanligaste webbläsarna på marknaden, annars kommer man att förlora många besökare på lång sikt. Viktiga webbläsare är Windows Explorer, Mozilla Firefox, Chrome och Opera.


26. Se till att inkludera ankartext i dina länkar. Detta missas ofta och jag erkänner att jag också glömmer detta allt som oftast. Det är mycket lättare att berätta för folk att "klicka här" ??. Men detta är inte ofta inte så effektivt. Se till att inkludera en relevant ankartext i dina länkar. Det kommer fungera på så sätt att besökaren vet vart det leder och kanske därefter klicka på den tänkta länken. Detta kommer även skapa SEO fördelar för den externa webbplatsen dit länken pekar.

27. Undvik att med flit dölja länkar. Förutom att ha en tydlig ankartext, måste besökare även kunna se vart en tänkt länk pekar på statusfältet i webbläsaren. Om man döljer detta i olika länkar (antingen för att det kanske utgörs av affiliate eller på grund av andra orsaker) kommer webbsidan att förlora enormt trovärdighet.

28. Använd inte animerade GIF bilder. Ett klassiskt fel som återkommer här och där med dåligt resultat. Detta gäller förstås inte om man till exempel har reklambanderoller som kräver lite försiktig animation, men annars så undvik animerade GIF bilder. De gör att en webbsida ser oprofessionellt ut och försvårar uppmärksamheten från det tänkta innehållet.

29. Inte stryka under eller färga normal text. Stryk inte under vanlig text om det inte är absolut nödvändigt i vissa sammanhang. En besökare måste naturligtvis känna att länkar kan upptäckas smidigt så är det lika viktigt att besökaren inte få för sig att något är klickbar när det i verkligheten inte är det.

30. Gör så att klickade länkar ändrar färg. Detta är särskilt och mycket viktigt för att användbarheten på din webbplats ska vara optimalt. Klickade länkar som ändrar färg hjälper användaren att orientera sig smidigare på hemsidan.

31. Gör länkar synliga, Besökaren ska kunna känna igen vad som är klickbart och vad som inte är det. Se till att länkarna har en kontrasterande färg (standard blå färgen är det optimala valet i de flesta fallen). Möjligtvis kan man även stryka.

32. Försök att använd ALT och TITLE-attributet för vissa bilder. Förutom att SEO gynnar ALT och TITLE attribut för bilder kommer det även att spela en viktig roll för blinda användare.

33. Undvik allt för starka färger på hemsidam - att en besökare ska få huvudvärk efter att ha besökt din webbsida efter så där 12 minuter bör man undvika. Bättre då att välja ett annat färgschema. Designa färgpaletten så att du når dina mål - dvs leverera en härlig atmosfär, så att besökaren kan fokusera sig på innehållet och inte på alla saker som blinkar och flashar.

34. Använd inte för många pop ups - och då menar jag alla typer av pop ups. Detta på grund av den ökande mängden "pop up" blockerare som finns att installera i den egna webbläsaren.

35. Undvik Javascript länkar. Dessa länkar använder ett litet Javascript när besökaren klickar på dem. Försök att undvika dessa på din hemsida, eftersom de ofta skapar stora problem för användaren.

36. Inkludera funktionella länkar på din sidfot. Vi är så vana att scrolla ned till sidfoten på en webbplats för att eventuellt hitta en specifik information. Där kan man givetvis också inkludera viktiga länkar till och eventuellt en länk till "Kontakta oss" 

37. Undvik för långa sidor - man förstår nog själv att besökaren inte alltid vill scrolla ner hela sidan för att läsa den intressanta delen av ditt innehåll. Risken är förstås också att det mesta av texten hoppas över helt och hållet. Om så är fallet med din webbplats så gör sidorna kortare så förbättrar det navigeringsstrukturen.

Mmm ! Det blev några punkter till...så att det blir 40

38. Undvik horisontell scrollning - medan viss vertikal scrollning kan vara acceptabel, det kan man inte säga om den horisontella scrollningen. Den mest använda skärmupplösning numera är 1024 x 768 pixlar, så se till att din webbplats når den upplösningen.

39. Undvik att stava fel eller typiska grammatiska fel - det är egentligen inte ett webbdesign misstag, men det är en av de viktigaste faktorerna som påverkar den övergripande kvaliteten på en webbplats. Se till att dina länkar och texter inte innehåller stavnings - eller grammatiska fel.

40. Om du använder CAPTCHA se då till att bokstäverna är läsbara - många om inte alla seriösa  webbplatser använder CAPTCHA metoden för att minska spam på kommentar eller på registreringsformulär för att slippa eländet med Spam. Det finns bara ett problem med det, ibland måste besökaren involvera hela familjen för att avgöra vad det egentligen står i Captcha rutan och för att avkoda bokstäverna.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !