söndag 4 maj 2014

Prova på 20 konstiga maträtter innan du dör

När man var liten så skulle man ju prova maten innan man fick lov att eventuellt få låta bli att äta den. Tur att det är andra regler när man är vuxen. Men en exotisk maträtt för mig kanske är något ganska äckligt för någon annan. Se artikeln nedan och läs om andra länders ovanliga maträtter. Kanske faller någon av dessa rätter dig i smaken - för att sedan våga provsmaka. Somliga skulle nog spy av bara tanken - men smaken är som baken - som bekant !

 File:Snake wine.jpg
Ormvin, Sydostasien
Nästa gång du klagar på den ljummna chardonnay som du har beställt in, ska du vara glad att du inte har fått in ett glas ormvin  Denna populära dryck tros ha viktiga helande egenskaper i bl.a Kina och Vietnam. Det kan antingen göras genom att stöpa en orm i risvin, eller genom att blanda ormens kroppsvätskor, såsom blod mm, med alkoholen.
 File:PSM V88 D053 Two year old chicken eggs still good.png
100 år gamla ägg, Kina
Var bara lugn, detta ganska vilseledande - namngivna ägg är inte ägg som har lagrats i 100 år, de är "endast" bevarade för några månader. Men det är ändå tillräckligt för att färga äggulan mörkgrön och vit brun och ......mm
File:Fugu in Tank.jpg
Fugu, Japan
Det finns inte många maträtter som innebär att man riskerar sitt liv om man äter dessa. En av Japans mest ökända rätter är fugu, eller blåsfisk, som kan vara dödligt, farlig om de giftiga delarna äts om de inte tas bort på ett korrekt sätt. Mer än 20 personer har dött i Japan efter att ha ätit fiskrätten sedan 2000.
File:Fried spiders Skuon Cambodia.jpg
Stekta spindlar, Kambodja
Den kambodjanska delikatessen, stekt spindel har definitivt en säregen smak. Dessa små knyten är fågelspindlar, serveras med en lime och svartpeppar, i Phnom Penh, i restaurangen Romdeng. Enligt Clive Graham-Rangers bok med Luu Meng, Kambodjas topprestauranger, serverar denna restaurang över 200 portioner i veckan.


File:Witchetty grub.jpg
Witchetty grub, Australien
Förmodligen inget man berättar för morsan att man under sitt sabbatsår gottade sig på en "witchetty grub" - australisk term för en stor vit larv som senare blir fina nattfjärilar. De är traditionellt framodlade, av aboriginer sedan länge i Australien.


File:Ika no shiokara by ayustety in Monzen-nakacho, Tokyo.jpg
Shiokara, Japan
Om du kräktes lätt och mycket som barn bör du inte läsa vidare nu. Shiokara är en japansk maträtt från marina djur som till exempel bläckfisk som är jästa i sina egna inälvor. Ofta var man tvungen att skölja ned varje tugga med en slurk Whiskey.
File:Fried Grashoppers Agadez.jpg
Gräshoppor, äts över hela världen
Gräshoppor är fullproppade med protein, och de är en verklig delikatess i många delar av världen. I Asien, hittar kan man få de stekta och säljs på marknader. I Mexiko, finns det en typ som kallas chapulines, de serveras oftast med lime och vitlök. Den mexikanska kedjan Wahaca lanserade en gräshopps, maträtt som erbjuds på London inriktade restauranger.
File:Korean.cuisine-Sannakji.hoe-01.jpg
Sannakji, Korea
Sannakji är en traditionell koreansk maträtt av bläckfisk skuren i små bitar och serveras medan tentaklerna fortfarande rör sig i skruvande rörelser. Otroligt nog är det ingen, hittills som har blivit kvävd av tentaklerna.
File:Puffin2.jpg
Puffin hjärta, Island
Gordon Ramsay befann sig i varmare länder år 2008, han filmades ätande en lunnefågels, hjärta och på TV. Fyrtiotvå tittare klagade till Ofcom om händelsen, men lunnefågel hjärta är en delikatess i det isländska köket.


File:Escamoles.jpg
Escamoles, Mexiko
Vi vet alla att tequila är en produkt av familjen agaveväxter. Agaveväxter är avlägset besläktade med liljeväxterna och andra enhjärtbladiga växter, och har inget att göra med kaktusar, vilket många tror.. Men visste du att människor också njuter av myr larver som skördas från växtens rötter? Mexikaner kallar detta ovanliga godis "insekts kaviar".
aranhas fritas do camboja
Beondegi, Korea
Om stora larver gör dig lite nyfiken, varför inte prova några beondegi? Dessa silkes puppor äts traditionellt som tilltugg till annan mat i Korea.
File:Greatwall-SA13.jpg
Tong zi dan, Kina
Kanske en av de mest ögonbrynshöjande maträtterna i världen är den kinesiska deliacy tong zi dan, eller "jungfru pojke ägg". Varje vår i staden Dongyang, kokas ägg i urin som kommer från unga skolpojkar.
File:Hákarl.JPG
Hákarl, Island
När du är i Rom, gör som romarna men på Island, innebär detta en maträtt som kallas "nibble av Hákarl" - nedbruten haj. Hajen grävs ned och få jäsa i sina egna vätskor i flera månader, man skär sedan i strimlor av köttet och hänger på tork. 
File:House mouse.jpg
Baby musvin, Kina / Korea
En annan drink som påstås ha positiva hälsoegenskaper är musungar vin, fylld med ... ja, du gissade rätt. Tack och lov, att vi är mer civiliserade.
File:Rooster portrait2.jpg
Tuppkammar, Europa
Tuppkammar, den köttiga, uttväxten på toppen av kycklingarnas huvud, kanske inte beställs in på en vanlig restaurang. Men i Italien, är de en viktig ingrediens i den berömda sås kallas Cibreo. Combs har också en plats i den franska gastronomiska historien, där den traditionellt används som garnering.
File:Can of Surströmming.jpg
Surströmming, Sverige
Det mest svenska man kan tänka sig men som inte är mer än en vanlig sill - helst så sur och fulljäst som möjligt. Lukten av surströmming är så stark så när man öppnar konserven så görs detta är i allmänhet utomhus.
File:Goat testicles.jpg
Rocky Mountain ostron, USA
Namnet låter ganska exotiskt, tills du upptäcker att denna amerikanska maträtt faktiskt är inget annat än friterade tjur testiklar. Det blev en cowboys favorit i den amerikanska västern, och finns även ofta på festivaler.
File:EléphantBeauval.JPG
Svart Ivory kaffe
Ett kaffe som heter Black Ivory blev en av världens dyraste brygger, på ca $ 1,1000 per kilo. För det priset, kan du räkna med en mjuk, fyllig smak .... och kanske en lätt antydan av jordig elefant dynga. Ja, är detta kaffe gjort av bönor som äts av thailändska elefanter, som sedan plockas från deras spillning.
File:Balut Egg.jpg
Balut, Filippinerna
Uttråkad av vanliga kokta ägg, äggröra eller stekt ägg? Prova istället en balut - ett ank embryo som kokas i skalet.
File:Edward S. Curtis Collection People 017.jpg
Tepa ("Stinkheads")
Med ett smeknamn som detta, är det inte konstigt att detta traditionella Alaska godiset inte har uppmärksammats av dig tidigare. Äts av ursprungs folket Yupik, man hugger således av fisk huvuden och gräver ned dem i marken med sina inälvor tills de uppnår önskad surhetsgrad.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !