lördag 3 maj 2014

Mat finns i olika smaker - missa inte dessa delikatesser

Vilka maträtter har du provat av nedan omnämnda ? Jag har hittad listan nedan på nätet och var bara tvungen att sprida denna vidare. OBS ! Den fick kopieras vidare om man angav källan ! Nu är det bara att kavla upp ärmarna och skaffa ingredienser för att provsmaka lite udda, märkliga maträtter som man kanske inte äter så ofta till vardags. Vi hoppade över vit flugsvamp, för den smakar inge' vidare ! Prova dessa delikatesser så mycket du orkar och dö lycklig.

File:Dry fruit.jpg


  1. Nejonöga à la bordelaise Rätt redd med blodet från fisken och serverad med kokt potatis och långkokt purjolök. Nejonögon från vattnen utanför Bordeaux blir
    tjocka som ålar på skånska sydkusten. Kokta i rödvin är de mjälla i köttet
    och helt delikata.
  2. Gruyère Fråga vilken osthandlare som helst vilken ost de skulle välja om de bara fick äta en enda resten av livet.
  3. Baklava Från södra Turkiet på extra tidigt skördade pistagemandlar: de som är söta
    och klorofyllgröna. Ska ätas inom en timme efter baket då det fortfarande
    knäpper i baklavan av temperaturspänningar.
  4. Nyplockad goliatmusseron Tillagad i kapprock medan den fortfarande har en
    lätt antydan till sötma i smaken.
  5. Nyhyvlad katsuobushi (torkad bonito) Nej det är inte en träbit, det är världens finaste mathantverk. 
  6. Chou doufu (jäst tofu) Vegetarisk surströmming.
  7. Arganolja Om kvaliteten är hög är den värd sin vikt i guld!
  8. Kimchi Just det, chili var vad som fattades surkålen.
  9. Dukkha (dukkah) För att det knastrar så skönt i munnen.
  10. Matchate Att teblad kan smaka så här extremt, konstigt, mycket, typ faddgott, liksom.
  11.  Doubanjiang Mycket mer kan inget smaka än äkta sichuansk fermenterad chilipasta.
  12. Lucqueoliver Vackert klorofyllgröna och smak av hasselnöt och avokado.
  13. Oolongte från Fenghuang Dancongberget Vinbärssaft, grapefruktsjuice, liljenektar? Nej, te!
  14. Grillat kycklingbrosk För att det är brosk. Och för att det är gott.
  15. Handmortlad mole Någon gång i livet måste du uppleva den svindlande komplexiteten i den kakaodopade mexikanska såsen.
  16. Cherimoya För att det mycket väl kan vara världens godaste frukt.
  17. Mangostan Lika god som cherimoyan men snyggare.
  18. Rakörret Norsk fermenterad firre. Nej, det är inte surströmming, det är ädlare än så.
  19. Rå sjöborre Godis utan tillsatser.
  20. Självplockade hjortron Världens godaste bär om de äts i myrdoft.
  21. Choklad från Amadei Favoritmärket just nu, i morgon är det något annat.
  22. Haggis För att det rimmar på baggis och för att det är så coolt. Och faktiskt kan vara riktigt gott.
  23. Färsk wasabi Släng tuben fram med rivjärnet. Det av hajskinn alltså.
  24. Bibimbap Världens godaste comfort food från Korea.
  25. Mapo Doufu Världens näst godaste comfort food från Sichuan.
  26. Kaffe från Yirgacheffe Ja (typ) här grodde den första kaffeplantan och här smakar kaffet fortfarande vackrast.
  27. Shanghai buljongdumplings (Xiǎolóngbāo) Dumplings blir inte saftigare. Frukost blir inte godare.
  28. Nyfångad harr Den enda fisken med inbyggd ört. Timjan, om du undrade.
  29. Svensk råräka Sönderkokt och söndersaltad ”färsk räka” kommer aldrig att smaka detsamma igen.
  30. Gula melaka Kokossocker från Malaysia som är omöjligt att sluta äta.
  31. Svenska alger Ja, de är delikatesser, nej ingen säljer dem, ja de är bara att plocka.Nyhyvlad
  32. Hemgjord filbunke En ursvensk ekvation: mejeri, fet grädde och mild syrlighet.
  33. Bryggkaffe från en Clover-maskin Tekniska framsteg har sällan gynnat mänskligheten så monumentalt.
  34. Äppelsorten Åkerö Samlar hela sommarens svenska nattsol i ett hårt, smakrikt och vackert kött
  35. Ostron  Att äta ett ostron är ett lustmord som inte enbart är en gimmick utan även en smaksensation
  36. Friterade myror Mest för att säga att man gjort det. Intressant konsistens, men de har en tendens att fastna mellan tänderna. Tandtråd är bra att ha till hands.
  37. Lamajun Kryddad lammfärs på brödbotten som äts med fingrarna, på gatan, med ett leende.
  38. Kamelpuckel Smakar som märgben, men med mer viltsmak.
  39. Kaveldun Hur nödig får man bli?
  40. Manet Lika bra du vänjer dina barn vid det. För det kan mycket väl vara det de får att äta när haven är utfiskade.
  41. Torkat jakkött Smakar, tja kanske som Himalaya. Att äta enligt den buddistiska principen att om man äter kött är det bra att äta en stor jak eftersom man bara dödar ett djur och får mycket mat.
  42. Marockanska citroner Salta, syrliga och lätt parfymerade. Och de är  så vackra.
  43. Skyr För att Island behöver allt moraliskt stöd de kan få. och för att den syrade mejeriprodukten smakar friskt som vinden kring en jökel.
  44. Karelska piroger För den förbluffande upptäckten att risgrynsgröt är det bästa pålägget till rågbröd.
  45. Måsägg För sin skönhets skull och för att de smakar hav.
  46. Korvkaka För att det är underskattat och lika coolt som haggis. Servera lingon till.
  47. Komage För den skönt plisserade, halkiga konsistensen och den goda smakens skull. Gärna som polsk flaki.
  48. Testiklar För att tråka mannen i sitt liv eller för att det är sublimt Är man inte vegetarian, så får man faktiskt ta och äta upp allt! (Fast ok, juver kan man hoppa över.)
  49. Kalvdans Det är magiskt att råmjölk med bara en gnutta salt och en gnutta socker kan bli så fantastiskt gott. Crème brulée kan slänga sig i väggen.
  50. Sockerärtor direkt från rankan Med risk för att alla andra sockerärtor smakar sorgset.
  51. Spettekaka För att inte glömma att det finns spännande, för att inte säga obegriplig,  svensk mat.
  52.  Burrata Osten  med mozzarella-skal och mascarpone-inre. Kan det bli bättre?
  53. Natto Jästa sojabönor. Första tuggan är inledningen på ett intensivt förhållande präglat av kärlek eller hat.
  54. Malaysisk mogen bitter durian Testa D24, ska ätas utomhus för att de starkaste svaveltonerna i doften ska fläkta bort och med händerna för den rätta känslans skull.
  55. Suovas Sveriges första slow food som smakar så vilt att man morrar.
  56. Hjärna För att det är cerebral mat och godare än du tror.
  57. Miraculin För att det sätter myror i huvudet och bakbinder smaklökarna.
  58. Griskind Först långkokt sedan knaperstekt. Måste för fläsk. och fettfetischister.
  59. Oxmärg Hela stora benbitar bakade i ugn. tar fram stenåldersmänniskan i dig.
  60. Perfekt mogna vita persikor Doft av viol, smultron och naturligtvis persika i kubik.
  61. Potatis friterad i ankfett Rustikt, bonnigt, vanebildande.
  62. Cassoulet En av världens legendariska grytor
  63. Handmortlad pesto För att det verkligen är så mycket godare.
  64. Elvismacka Jordnötssmör, sylt, banan, bacon, fett. Dekadent, förslöande och samtidigt kulturellt. 
  65. 1000-åriga ankägg För färgen och det äckellyxigas skull. Äggets motsvarighet till gorgonzola.
  66. Isländsk surhaj Hajen har legat nergrävd i jorden, det är en unik rätt med en markant smak av ammoniak. Inte så hemskt konstigt att det aldrig blivit en global succé när man tänker på det.
  67. Smultron på strå För att det är barnsligt, naivt, rituellt och väldigt gott.
  68. Pinnbröd För att det är definitionen av det rustikt enkla.
  69. Friterade soft shelled crabs Söt, frasig umamisensation.
  70. Lardo Collonnata Rent, lagrat, rått grisfett måste ju ingå i en omnivore-diet. Förekom på nästan allas listor – det måste betyda något.
  71. Pata negra För att det är värt pengarna och för att skinka kan smaka mer nötter än någon nöt.
  72. Sagosoppa Halkig svensk klassiker som glömts men har på senare år återupptäckts.
  73. Vad som helst på flaska från ett sjunket skepp Behöver väl inte motiveras?
  74. Boquerones Små krispiga, friterade ansjovisfiskar med pressad citron.
  75. Mechalale Toksalt flätost från Mellanöstern och Östeuropa. Perfekt som snacks eller – efter blötläggning – i sallader.
  76. Råbiff  Den  smakar milt och kraftfullt, rent och smakrikt, oskyldigt och animaliskt. Pikanta tillbehör – som senap, kapris, pickles, sardeller, lök – samt öl ska det vara till.
  77. Crumpets Litet oansenligt jästbröd med stor karaktär, äts varma med en stor klick smör.
  78. Åkerbär Planetens mest subtila bär. Hypnotiska aromer som gör varje kräm, saft eller inläggning helt ljuvlig.
  79. Mandelriska Tämligen okänd svamp. Oansenlig för att inte säga sluskig till sitt yttre, men med en mirakulös smak av skaldjur!
  80. Lutfisk Världens mest basiska mat, inte bara en extrem matlugnare, utan också en unikt mild och suggestiv smak och undflyende konsistens.
  81. Bakeriets dinkelpepparkakor Det finns pepparkakor man blir snäll av. Bakeriets får en att tro på världsfred.
  82. Paltbröd Med fläsk och vitsås. Mat tröstar inte mer än så. 
  83. Svensk kalixlöjrom Först då fattar man varför folk faktiskt är
    villiga att betala dyra pengar för löjrom.
  84. Pinfärsk, fortfarande ljummen polkagris För kontrasten mellan mint,
    temperatur och konsistens.
  85. Pho Vietnams bästa soppa med okänt ursprung men strålande framtid.
  86. Finsk tjärlakrits Som att tugga på en sommarbrygga!
  87. Gotlandslamm Oavsett om det är som stek, rostbiff eller filé. Får
    vanligt lamm att smaka akrylkofta i jämförelse.
  88. Vackert sommargröna brittiska mushy peas Hummus, släng dig i väggen.
  89. Färska franska macaroner Knaprig yta, mandelmassemjukt inre,
    uppkäftiga pastellfärger. Och en miljard olika smaker.
källa: taffel.se

Inga kommentarer:

Vem tittar in !