måndag 12 maj 2014

Många nya djurarter upptäcks varje år

Men dessa egendomliga djurarter - nedan - vet man redan att de finns. Men visste du att det finns förvånansvärt många djurarter som vi fortfarande inte vet att de existerar. Alla är dessutom inte jätte söta och fluffiga som vi vill se dem. Och inte kan man förvänta sig att man har sett alla djurarter när det förmodligen finns över 1 miljon insektsarter. Så jag har hittad några djurarter som kan vara trevliga att göra sin bekantskap med. Förmodligen skulle vissa personer skrika högt och säga att en del bilder är bluff - men så är det inte.


Bältdjur tillhör däggdjursfamiljen. Snacka om pansar skydd. Dessa hårt, läderbeklädda gosedjur kan rulla ihop sig till hårda bollar för att på så sätt skydda sig mot fiender. Släktingar till bältdjur är myrslokar och sengångare. De lever på de Amerikanska kontinenterna från norra delarna av Argentina till södra USA. Bältdjuren käkar växter och små insekter.Cantor's giant softshell turtle (Mjukskalssköldpadda) lever i Asien med fördel i sötvattendrag. Den gräver ned sig i sand för att inte exponera sig för fiender Den blir ca 2 meter lång och har ordentligt kraftiga käkar för att bita sönder till exempel ben.  Man brukar räkna att den lever 95 % av sitt liv under sand. Cantor's giant softshell turtle är tyvärr utrotningshotad på grund av att den kan fångas hur lätt som helst för att av en händelse bli god mat. Världens största mjukskalssköldpadda har en märkvärdigt, platt kropp. Skalet känns som kraftigt, hårt gummi.


Taggagamen (den taggiga djävulen eller molok) lever i Australien och tillhör ödlefamiljen agamer.
För att inte rovdjur ska ge sig på Taggagamen är hela ovansidan täckt med taggar som på en rosenbuske. Den lurar även fienden med att ha en extra knöl på nacken så att de tror att det finns ett extra huvud. Taggagamen gillar växter och äter även myror. Den kan skifta till mörkare färg om det till exempel är mörkare sand dit den är på väg. Den kan även blåsa upp sig så att den blir mer avskräckande i fiendens ögon.


Proboscis Monkey.jpg
Näsapan som är utrotningshotad lever bara i mangroveskogarna och andra tropiska regnskogar samt längs vattendrag på Borneo.  Kännetecken är naturligtvis den stora, hängande näsan som verkligen dominerar utseendet i ansiktet. Genom evolotionen tros Näsapans magnifika näsa ha vuxit fram genom ett naturligt, sexuellt urval. Näsapornas honor sägs föredra att para sig med hanar som har stora, dominerande näsor.

Synanceia nana
Stenfisken anses som en av världens farligaste fiskar eller kanske den farligaste rent av. Den lever i Indiska Oceanen och Stilla havet och är svår att upptäcka eftersom den kamouflerar sig som en sten. Detta är en unik och märkvärdig egenskap som inte många djur besitter. Genom att den kan gömma sig på eller bredvid stenar är den livsfarlig för ett inte förberett byte som då blir en mumsbit för stenfisken. Taggen som finns på bakfenan kan döda en människa, simförmågan är däremot inte speciellt utvecklat utan ser klumpigt och ansträngt ut.


LÄS OM FLER UNDERLIGA DJUR OCH KLICKA HÄR 

A - B - C - D Inga kommentarer:

Vem tittar in !