tisdag 6 maj 2014

Egendomliga djur med konstiga utseenden

Vem älskar inte gosiga djur som till exempel pandan, kissen, vovven eller lejonet. Men det finns djur som utmärker sig totalt för sitt udda utseende eller märkliga beteenden. Jag har hittad flera djurarter - udda djur - på nätet som jag tycker passar in i detta fack. Så nu har jag gjort en personlig lista på konstiga, märkliga och annorlunda djur. Kika gärna lite på denna lista och bedöm själva. Vad sägs om en flygande fisk eller en gosig, mjuk sköldpadda.


 File:Bathynomus doederleinii.jpg
Bathonymus. Världens största och märkligaste gråsugga. På engelska heter gråsuggan "giant isopod" som är släkt med de största gråsuggorna i världen. De lever på botten i det kalla vattnet som finns i delar av Atlanten, Indiska Oceanen och Stilla havet och livnär sig i huvudsak på döda djur. Man har mätt upp att enstaka djur kan bli upp till 80 cm långa och väga uppåt 2 kg.
 File:LeafInsect.jpg
Vandrande blad. Leaf insect Phyllium finns i Australien och i vissa fall även i södra Asien. Man kan i princip inte skilja dessa insekter från ett ordinärt blad när de sitter i ett lövträd. De har ett naturligt kamouflage för att klara sig mot fiender och de vaggar den flacka kroppen fram och tillbaka precis som ett blad som vajar för vinden.
File:Dipterus NT.jpg
Lungfisken. Lungfisken finns i Australien, Sydamerika och Afrika. Fisken kan även klara sig på land när marken torkar och klara sig månader utan att simma omkring i vattnet som en ordinär fisk. De sydamerikanska och afrikanska lungfiskarna andas med gälar - när de är små - precis som andra fiskar men byter till att använda sig av lungor som utvecklas under uppväxten. De går i dvala för att klara sig utan mat och vätska, oftast för en längre period. De bygger en kokong omkring sig på sjöbotten för att bibehålla vätskebalansen och genom ett andningshål får de luft för att överleva.

 File:Kalong (Pteropus vampyrus) sleeping 2.jpg
Flygande hundar. Däggdjur som flyger har vi ju hört talas om. Flygekorren är ett exempel men fladdermössen är de enda däggdjuren som kan flyga på ett korrekt sätt. De största har ett vingspann på nästan 2 meter. För att även kunna klättra har de dessutom en extra klo framför varje vinge. Man kallar de för flying foxes, megabat och fruit bat. Många tycker att de ser ut som rävar med fladdermusvingar. Flygande hundar lever i tropikerna och är närmare släkt med primater än fladdermöss. 

File:Condylura.jpg
Stjärnmullvaden (star-nosed mole) finns i östra Kanada och i nordöstra USA. Mycket märklig och udda mullvadsart som är blinda, men för att kompensera detta så har stjärnmullvaden ett utmärkt luktsinne. Nosen ser ut som en slags stjärna med 11 par rosa utväxter. Mycket säreget djur som till och med känner lukter under vatten. På nosen sitter viktiga känselspröt och tittar man noga på bilden så ser man de små tentaklerna som används för optimal lukt och näsfunktion.  

LÄS OM FLER UNDERLIGA DJUR OCH KLICKA HÄR 

A - B - C - D 

Inga kommentarer:

Vem tittar in !