söndag 5 januari 2014

Skaffa inkomster online till pensionen

Vad kommer pensions pengarna att räcka till när det är tid att gå i pension? Det är kanske hög tid att se om sitt hus för att inte drabbas av ekonomisk katastrof / kollaps när pensionen infinner sig. Jippie ! Du får ett orange (t) kuvert i brevlådan för inspektion - Super ! Du upptäcker att din pension blir ca 40 - 50 % mindre i månaden än när du jobbade !  Pensionsbromsen (ett nytt udda uttryck) har givetvis dragits i med all kraft. Vad finns det för möjligheter att öka sin inkomst när pensionen närmar sig med stormsteg?  Är det överhuvudtaget lönt att försöka öka sina inkomster på ålderns höst - kolla här !

 File:US Navy 031005-N-6380E-025 A ten-man working party loads crates with care packages.jpg

Ett stort problem är att om man tar ett extra jobb så får man i många fall, mindre pension. I dåliga tider går således mer pengar till att hjälpa de pensionärer som har det sämst ställt. Effekten blir att ett extraknäck ger mindre utdelning i form av höjd pension.
 
Men när det är goda tider så lönar det sig generellt att arbeta när man har fyllt 65 år. Jobbskatteavdraget är avsevärt högre på dina arbetsinkomster när du har fyllt 65 år. Det gäller alltså året innan inkomståret. Betalar du endast kommunalskatt är det mödan värt att hålla ge akt på din inkomst så att gränsen för statlig skatt inte överskrids. Får man dessutom bidrag bör man helst kontrollera hur ekonomin påverkas om du jobbar. Pensionsmyndighetens kundtjänst får ofta frågor om vad skatteeffekterna blir för den som fortsätter att arbeta.

10 Sanningar ! - Vad du inte visste om Pensionerna !
 • Arbetstiden kommer att förbytas till mer fritid och möjlighet att bestämma mer över din efterlängtade långsemester. Vilket uppskattar du mest? Mer pengar i plånboken eller en bekväm ledighet utan att anstränga dig. Lönar det sig att jobba extra - frågorna hopar sig !
 • En pensionär säger: Jag har arbetat sedan jag var 14 år, både deltid och heltid, nu fyller jag 65 och kan skörda pensionens söta frukter i det Rika Landet Sverige. 9 500 kronor efter skatt, i allmän pension och tjänstepension får jag efter ett helt arbetsliv. Hyran tar det mesta !
 • Den som inte arbetat alls under sitt liv, eller haft mycket låga inkomster - som har bott minst 40 år i Sverige sedan 16 års ålder har rätt till garantipension. Garantipensionen är 7 046 kronor i månaden för gifta och 7 899 kronor i månaden för ogifta. Till detta kan man söka bostadstillägg på max 4 990 kronor i månaden om du är ensamstående och 2 495 kronor i månaden om man är gift, sambo eller registrerad partner. (2013)
 • 70-talisterna och / eller ännu senare födda kommer senare i livet att få mindre än hälften av slutlönen i pension, hushållens skulder ökar mer och mer, många kommer att amortera väldigt lite av sina bostadslån. 40-talisterna går i pension före 65 års ålder och har betalt sin bostad eller är nära. 70-talisterna kommer sannolikt att sitta med stora delar av bolånet kvar och får problem att kunna bo kvar.
 • Om man menar allvar med sina pensionsplaner så kommer det att krävas hårt arbete, alternativt stora inkomster. Kanske har du inte har råd att skära ner på några utgifter ? Ta dig tid att spåra exakt var dina pengar går. Du kommer snabbt att märka var det finns mycket pengar att spara. Ett jobb som kommer att löna sig, kanske mer än en ett extraknäck !
 • Att bli ekonomiskt oberoende och kunna pensionera sig i förtid är den stora drömmen för många. Det behöver inte sluta med enbart en dröm. Om man är beredd på hårt arbete och offra mycket tid så kommer man att nå den drömmen till slut, men alla har inte den möjligheten.
 • Exempel 1: Johanna jobbar heltid i landstinget, tjänar 22 000 kr/mån. Så mycket pension får Johanna om hon:
  går vid 62: 10 955 kr/mån
  går vid 65: 14 345 kr/mån
  går vid 67: 17 110 kr/mån
 • Exempel 2: Kenneth jobbar som städare (75% ) i kommunalt regi. Kenneth tjänar 15 000 kr/mån. Så mycket pension får Kenneth om han:
  går vid 62: 7 970 kr/mån
  går vid 65: 10 380 kr/mån
  går vid 67: 12 435 kr/mån
 • Experterna påstår att det går en klar gräns mellan gynnade och missgynnade, kommande pensionärer, både när det kommer till den till stora delar skattefinansierade bostadsmarknaden och pensionssystemet. Den så kallade 68-generationen och deras närmsta efterföljare, 40-, 50- och 60-talisterna har gynnats extremt och kommer vid behov att kunna finansiera en glassig pensionärstillvaro.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !