söndag 26 januari 2014

Extremt väder i världen

Hur kommer det sig att det kan regna hagel i Australien, stora som äpplen. Största hagelkornet man har uppmätt och vägt i världen, vägde ca 4 kg. Med en fart av 150 km ska man nog ta skydd. Är detta ett udda väder fenomen ? Hur förklarar man vetenskapligt upphovet av ett sådan extremt väder ? En otäckt stark tornado kan generera vindhastigheter upp mot 480 km/h och vara 3 km bred. Tornadon rör sig vanligtvis några kilometer längs marken, med en hastighet av cirka 45 km/h. Så ! Vädrets makter rår man inte på i första taget !
Det är i åskmolnen som hagel bildas, mestadels i väldigt höga moln, dessa har många uppåtvindar och dryper av vatten. Kyla är en förutsättning för att hagel ska bildas, helst ca -13 grader C. Hagelkornet börjar som en vattendroppe långt ner i molnet men när vattnet följer uppåtvindarna till högre och kallare skikt så fryser vattnet till is. När flera korn krockar blir de större och större och de kan bli riktigt stora i extrema fall.

Varning för hårt väder utlovas av SMHI. Följ SMHI: s RSS flöde så att du vet när det är dax att köpa extra batterier och matproviant. Blir det vindstyrkor upp mot 22 - 25 s/m är det lika bra att hålla sig inomhus. Udda väder kan vara ett farligt vädersystem. Kolla så att det inte det ligger lösa saker i trädgården som kan blåsa iväg. Ett eget RSS flöde till din blogg som du ser här kan du också fixa -se länken nedan !

Free RSS to HTML Converter / Widget Creator


File:Sturmfront auf Doppler-Radar-Schirm.jpg

Inga kommentarer:

Vem tittar in !