onsdag 11 december 2013

Varför hittar inte folk till min blogg

Jag bloggar men folk hittar inte min blogg - känns detta igen ? Man kan bli väldigt frustrerad på all super tips om hur man får många besökare till sin blogg. Att knyta sin blogg på olika länklistor är nog ett bra sätt, men fungerar detta så bra egentligen ? Det kanske hjälper bloggen att få bättre träffar på Google, men jag tror inte att folk tvingar sig på olika länkkataloger och sedan vidare till just din blogg. Nej andra åtgärder krävs - se här !

File:Blog (1).jpg


1. Brinn för ditt ämne. Skriv om sådant du tycker är kul, då kommer ditt engagemang att smitta av sig på läsaren. Det blir dessutom lättare att skriva eftersom det kommer mer naturligt och det är kul att göra research och intervjuer.

2. Ha något att säga.
Upprepa inte bara vad andra redan sagt, utan tillför personliga reflektioner. Självklart går det bra att ibland tipsa om andras bloggposter eller artiklar, men försök så ofta som möjligt skriva eget material eller tillföra något.

3. Våga sticka ut. Istället för att vara helt neutral och lagom, var inte rädd för att ha åsikter och tycka till om saker. Du kan inte driva en blogg som passar alla. Om du lyckas dra igång en debatt inom ett ämne kommer du att få mycket länkar och trafik. Och läsare – både de som håller med och är emot.

4. Byt länkar med andra. Bloggar har ofta länklistor till andra, försök att byta länkar med dina favoriter. Börja med att byta med dina nätkompisar.

5. Var i andra bloggar. Se till att synas hos andra, genom att skriva kommentarer och skicka tips till bloggarna.

6. Uppdatera kontinuerligt. Vill du lyckas med din blogg behöver du skriva så gott som varje dag. Det går utmärkt att skriva massor av inlägg en ledig dag, och sedan ändra publiceringstiden på dessa så att de sprids ut över flera dagar. Det här går i de flesta bloggverktyg.

7. Tala till läsaren. Skriv gärna för din egen skull, men formulera dig så att du talar till läsaren. Det här kan jag personligen vara dålig på, kan jag erkänna…

8. Hitta din nisch. Ingen kan göra en blogg för alla. Det gäller att komma på ditt egna område. Ditt revir, där du kan mycket och där du kan bli den ledande.

1 Pinga Din Blogg
Se till att pinga din blogg på de indexeringstjänster som finns varje gång du skrivit ett inlägg. www.Nyligen.se och www.Nybloggat.se är två ställen där du kan börja. På så vis får du trafik och lite ingående länkar till din blogg. (Ingående länkar är bra för att Google ska visa din blogg oftare).

2 Bloggtopplistor

Lägg till din blogg i de topplistor för bloggar som finns. De genererar en del besökare stadigt, de har vanligtvis också bra inlänkar. Några: www.weareyourfriends.net, www.blogifer.com och www.blogglista.se.

3 Sociala Nätverk
Posta dina viktiga nyheter i sociala nätverk. Sociala nätverk har en förmåga att skicka ganska mycket trafik under en kort tid. I Sverige är tyvärr inte utbudet på sociala nätverk så stort men du kan ju prova www.pusha.se. På engelska är det större och här finns bland annat www.propeller.com, www.reddit.com och www.digg.com.4 Nyhetsreferat
Använd dig av www.twingly.se. Genom att länka till tidningsartiklar som du refererar till och pinga twingly kan du snabbt och enkelt få en ganska stor mängd besökare.

5 Delta i Bloggosfären
Var en aktiv bloggare, skriv om andra bloggare eller deras inlägg, länka till dem. Var aktiv och kommentera i andra bloggar (bara relevanta grejer förstås, ingen gillar en spammare).

6 Uppdatera regelbundet

Uppdatera din blogg regelbundet. En blogg som uppdateras med jämna mellanrum är intressantare för läsaren som kommer tillbaka.

7 Var en noggrann bloggare
Skriv riktigt bra inlägg. Att vara noggrann och korrekturläsa är inget som strider mot bloggetiken. Bara för att det är ett snabbt medium betyder det faktiskt inte att man inte kan vara noga.

8 Tipsa andra om din blogg
Tipsa andra bloggare om att du har en blogg på samma tema. Om du skrivit något intressant är många bloggare beredda att referera till dig. Bloggare som länkar till varandra är förmodligen det som gör bloggosfären så viktig som den är idag. Nyheter sprider sig fort i bloggarna och folk brukar vara noga med att uppge källa.

9 Skaffa inlänkar
Lägg till din blogg i de olika kataloger som finns. Det finns en hel del kataloger med olika former av sortering. Här kan du få en gratis länk till din blogg och i vissa fall lite besökare. Här finns en lista på svenska sökmotorvänliga kataloger: http://www.seo-forum.se/olika-kataloger/7-lista-pa-svenska-soekmotorvaenliga-kataloger.html

10 Var nischad
Var noga med din nisch. Om du håller dig till ämnet och ser till att skriva bra kommer folk att återkomma, det finns folk som är intresserade att läsa om ämnet. Har de bara hittat dig och gillar det du skriver kommer de att komma tillbaka.

Hur ska läsarna hitta till din blogg?
Idag finns det väldigt många bloggar i onlineträsket och det kanske känns omöjligt att fånga läsarnas intresse och få läsare till just din blogg. För att få återkommande besökare krävs det självklart att du är lite nischad och skriver om något som fångar besökarens intresse så att läsaren återkommer. Det kan vara bra att nischa sig och blogga om ett specifikt ämne. Tycker du om träning, friluftsliv, älskar att hemmapyssla eller brinner du för något annat ämne så är det bara att sätta igång! Eller är du som jag lite spretig och har svårt att nischa dig? Då bör du vara tydlig och visa besökaren vad du skriver om och dela in dina inlägg i kategorier. Då har du möjligheten att ändå behålla besökaren som vet att du ibland faktiskt skriver om just de ämnet han eller hon är intresserad av.
SEO handlar om att tala om för sökroboten vad som är viktigt på din webbplats, vad den ska indexera och samtidigt hjälpa besökare och användare i sökmotorn att hitta de han eller hon letar efter.
Google Keyword Tool

Google har ett eget gratisverktyg som heter Google Keyword Tool. Med detta verktyg kan du snabbt ta reda på hur många sökningar som sker varje månad på utvalda ord runt om i världen och även få tips på andra relevanta sökord.

Varför ska du använda verktyget? Jo för att hitta sökord som ger bra trafik och sen använda dessa i dina inlägg. Eller varför inte använda verktyget medan du bygger din hemsida eller blogg?

Det är enkelt att använda verktyget, fyll i dina sökord, plats och språk. Grundinställningarna brukar vara bra, klicka på ”avancerade alternativ” om du vill göra fler justeringar. Därefter fyller du i säkerhetskoden och klickar på ”Sökning”. Nu får du en massa spännande förslag på liknande sökord och vad just de sökordet du skrev in genererar för trafik.

Posta dina inlägg i dina sociala nätverk. På facebook har du säkert ett x antal vänner som vill läsa din blogg. Spamma inte för mycket, posta inte inlägg hela tiden. Det kan få motsatt effekt.
Länkar

För att en webbsida eller blogg ska bli populär och placera sig högt i sökresultatet krävs självklart att du har många återkommande och nya besökare. Något som också är viktigt och kan spela roll är inlänkar. Ju fler inlänkar du får desto bättre placering i sökmotorn. Relevanta länkar som kommer från sidor som handlar om liknande ämnen bedömer Google som bra inlänkar och de belönas självklart med lite bättre placeringar.

Jaga lite bloggkompisar som bloggar om samma ämne och be dem snällt om en länk. Du kan ju faktiskt länka tillbaka så blir de ännu bättre! Tänk på att skriva bra ankartexter i länken. Skriv korta och beskrivande texter. Skriv inte ”läs mer” och ”klicka här”, de beskriver inte vart man kommer. Textlänkar är bättre än bildlänkar och indexeras av sökrobotar. Läs mer om hur du länkar på rätt sätt här: Få bättre ranking på Google.

Det är alltid roligt att ta reda på hur många besökare man har. Men det är ännu häftigare att kunna se vad besökarna söker på för sökord eller sökfras på Google för att hitta till bloggen. Installera Google Analytics (gratis) om du vill få mycket statistik att grotta ner dig i. Och använder du wordpress som jag gör kan du installera ett tillägg som heter Site Stats, som visar lite enklare statstik: Besöksantal och vilka sökord som genererade i ett besök.

Med statistikverktyg kan du få en djupare inblick i vilka som hittar till din blogg, men även finna nya besökare.
Google Webmaster tools

Google har flera bra gratisverktyg du kan använda för att diagnosera din sajt. Google Webmaster tools (Verktyg för webbansvariga) heter verktyget som jag rekommenderar alla att använda. Med hjälp av verktyget kan du förstå din söktrafik se vilka sökord som besökare kommer in på, identifiera eventuella problem och optimera webbplatsen så att de blir lättare för Google att tolka den.
Var aktiv

Kommentera i andra bloggar, det kan hjälpa dig att få fler besökare. Var aktiv och se till att uppdatera din blogg minst ett par gånger i veckan. Läsaren återkommer oftare om du visar att du uppdaterar din blogg med jämna mellanrum. Tips! Använd bilder i inlägget så ofta du kan. Med bilder blir inlägget lite snyggare och roligare att läsa. Och glöm inte att det ska vara roligt att blogga! Skriv inte för att du måste, utan för att du har lust.

Exponera din blogg

Är du medlem på ett forum eller ett community? Har du en e-postadress? Ju fler ställen du lyckas lägga till adressen till din blogg på, desto fler besökare kommer den att få. Enkel matematik. Så om du har ett e-post-konto eller är medlem på ett forum, lägg till adressen till din blogg i signaturen! Förbehållet att forumet inte har ett ”nofollow”-värde på länkarna (vilket säger åt sökmotorerna att inte följa dem) kommer det dessutom att ge din PageRank en boost.

Med tanke på bloggarnas spridning i Sverige pekar oddsen dessutom på att du har en eller ett par vänner som bloggar. Be dem att länka till din blogg! Muta dem med en fika eller en tillbakalänk om du måste.
Länka till andra bloggare

Och apropå tillbakalänkar: Det absolut mest effektiva sättet att få fler besökare är att få fler länkar till sin blogg. Utöver att nya personer (förhoppningsvis) hittar till din blogg genom länkarna knuffar de dessutom upp din blogg i sökmotorresultaten. Du vill alltså att människor länkar till din blogg – men länkar du till deras?

Många bloggare verkar vara direkt rädda för att länka till ”konkurrenterna”, vilket i mina ögon inte bara är barnsligt utan dessutom självdestruktivt. Utöver att alla uppenbarligen mår bättre av ett mer gemytligt bloggklimat visar många bloggar upp inkommande länkar genom ”trackbacks” vid kommentarerna under varje inlägg. Även om dessa är ”nofollow”-länkar (vilket innebär att sökmotorerna ignorerar dem) kan nya besökare hitta till din blogg genom dem.
Sökmotoroptimera din blogg

Med tanke på hur mycket begreppet sökmotoroptimering inbegriper känns det nästan lite löjligt att ta med det här, men om du inte har stött på termen tidigare är det hög tid att ni träffas och får skaka hand. I princip är det ett samlingsbegrepp för olika metoder att få en webbsida att synas så högt upp som möjligt i resultaten hos sökmotorerna. Ett par av de metoderna hittar du kort sammanfattade nedan:

    Nämn viktiga nyckelord (modeblogg = mode, kläder, outfits, etcetera) högt upp i bloggen
    Formatera rubrikerna med taggar som h1, h2 och h3 och nämna viktiga nyckelord i dem
    Se till att varje inlägg har en unik text i title-taggen och att texten innehåller nyckelord
    Optimera adressen för varje inlägg så att den är kort och inkluderar nyckelord
    Använd title- och alt-taggen till att beskriva länkar och bilder.
    Skriv ut nyckelord i ord, inte i bilder (namnet på din blogg får absolut inte vara en bild!)
    Kom ihåg att länka till gamla, bortglömda inlägg när du skriver nya inom samma ämne.
    Undvik att använda kodpråk som Javascript, DHTML och Flash – det gör din blogg mer svårtydd för sökmotorerna

Ovanstående åtgärder faller under beskrivningen ”onpage-optimering”; du gör din blogg mer sökmotoroptimerad genom att redigera den och dess innehåll. Motsatsen är ”offpage-optimering”, med vilket man åsyftar att du gör din blogg mer sökmotoroptimerad genom att se till att andra bloggar och hemsidor länkar till den. 

 

Inga kommentarer:

Vem tittar in !