lördag 7 december 2013

Känner mig akut sjuk men läkaren säger att jag är frisk

När ska jag gå till läkaren / doktorn eller rent av till akuten när värken sätter in som mest. Är du som folk är mest, att det får vänta tills någon tjatar på dig om att du borde nog besöka sjukan. Det farliga med oss som har sjukhus skräck är att det kan vara extrem dumt och farligt att låta bli och få en diagnos - Eller?

 Miniatyrbild för versionen från den 21 april 2010 kl. 08.45

Plötsligen har du fruktansvärt ont i dina leder men viftar bort det för stunden och går till jobbet precis som vanligt. Ingen får reda på hur ont du egentligen har utan du låter ge sken av att det känns bara lite obekvämt när du böjer dig för att till exempel ta upp en penna eller någon annan trivial sak som du råkar tappa på golvet. Om man känner sig väldigt sjuk och går till en vårdcentral för att få reda på vad det är som orsakar värken,  det onda du drabbats av och att doktorn inte kan hitta några fel på dig efter att tagit en massa prover och undersökt allting man kan tänka sig är det förstås lätt att bli misstrodd, kanske kallad för vekling eller nåt ännu värre som du inte alls vill kännas vid.

Men sedan kommer den dag när livet vänder och man blir varse om sin situation på ett märkligt. tydligt sätt. Alla triviala, vardagliga händelser verkar nu så obetydliga i jämförelse med det jag drabbats av - vad det nu var ?Det var en fredag eftermiddag som jag fick akut andnöd åkte direkt till akuten och var på sjukhus i tre dygn men blev snart friskförklarad utan ett ord om någon diagnos. Tyvärr har det sedan dess bara blivit värre och värre. Men jag fick hjälp till slut - en vän till mig är läkare och tog sig an mitt problem på alvar.

Så här följer några tips på vad man ska tänka på när det känns bedrövligt och när man inte vet hur man ska göra !

  • Gå absolut inte till jobbet när du känner dig sjuk, då riskerar du inte bara att smitta kolleger, utan äventyrar också den egna hälsan.
  • Undersök om du kan få jobba hemifrån några dagar om det passar in på ditt jobb och om chefen tillåter det.
  • Tänk på att du presterar sämre om du går till jobbet och känner att du måste spy två gånger i timmen, bättre då att vara hemma och kurera sig och prestera bättre när du återkommer till jobbet.
  • Har du det stressigt på jobbet måste du lära dig att koppla bort jobbet när du kommer hem, har för vana att göra något trevligt strax efter att du kommit in genom dörren till ditt eget hem - detta kan i förlängningen göra underverk med din hälsa, ökad energi mm.
  • Röker eller snusar du och blir förkyld eller sjuk på annat sätt är det en bra ide' att dra ned på dessa laster. Detta ökar chansen att fortare bli frisk och ytterst, hålla sjukdomar på längre avstånd när du väl har bestämt dig för att sluta med detta.
  • När stressen sätter in var noga med att ha en utarbetad plan som du kan följa. Mindre stress ökar immunförsvaret  när du behöver det som bäst och minskar svåra följdsjukdomar.
  • När vi känner oss sjuka eller obekväma i vardagen är det ofta flera orsaker det kan bero på och det är viktigt att hitta dessa sammanhang för ett friskare liv.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !