onsdag 11 december 2013

Bedrägerier på nätet - så här undviker du dom

Hur skyddar man sig mot bedrägerier på nätet. Svindlare, bedragare lurar bakom hörnet för att fiska efter dina pengar. Uttrycket "Pishing" och "Fishing" kanske låter bekant. Lär dig hur det går till och skydda dig och din dator från detta elände. Bedragare gör allt för att stjäla dina pengar och försöker att få tag i dina koder, kontonummer, kreditkortsnummer och inloggningsuppgifter. Många får udda, konstiga telefonsamtal om att de har vunnit stora vinster utomlands eller vunnit en fin kryssning.
För att kunna betala ut vinsten till dig ber man om personliga bankuppgifter för att sedan fiska efter dina pengar. Låt dig inte luras av dessa personer !

File:Finger Print Login latest banking security application.png

Låt dig inte luras av bedragare på nätet, följ länken nedan och tala om för andra att du har blivit lurad. Det tjänar alla på.

LÄNK: Svindlare - Bedragare


Personliga uppgifter som kontonummer, kortnummer, lösenord och koder ska aldrig lämnas ut till en okänd person via e-post, telefon eller internet. Bank lämnar aldrig ut några lösenord eller användarnamn som du använder för att komma in till bankens elektroniska tjänster.

När du är uppkopplad mot en internetbank så ska webbadressen börja med https och det ska finnas ett litet hänglås längst ner på sidan. Vill du försäkra dig om att ett e-postmeddelande är äkta så kontakta avsändaren på telefon. Använd inte telefon-numret som står på meddelandet, utan använd det telefonnummer som du känner till eller hämtar på annat sätt, exempelvis i en katalog.

Om du tror att konto- eller kortinformation har kommit i orätta händer - kontakta omedelbart din bank! Får du e-post som verkar suspekt - öppna det inte! Släng det direkt i papperskorgen så undviker du att så kallade trojaner som kan läsa av det du gör på din dator.


LÄS MER OM DETTA ÄMNE !
Så lurar bedragarna bilsäljare på Blocket 
Polisen Bedrägeri AKTA DIG FÖR PROVERBJUDANDEN
Skydda dig mot bedragare när du handlar fotoprylar på nätet 
Blocket-bedragare stal hans identitet
Varnar för falska mejl från Blocket
Akta dig: Lurad på 3000 kr av nygamla Microsoft-bedragare
Akta dig för telefonbedragare
Hur kan du skydda dig mot bedrägerier?

Nätbedrägerierna ökar dramatiskt. Polisen får in många nya anmälningar varje dag. Man spår att det är den organiserade brottsligheten som använder sig av Internet i högre grad nu än förr. Tidigare var det så kallade Nigeria brev som skickades till en mängd e-post konton nu har detta bytts ut mot mer avancerade metoder, och det kan vara svårt för den som som är novis att se vad som är oäkta eller äkta i detta sammanhang.

I Sverige är nätbedrägeri den snabbast växande typen av brottslighet. Polisen fick in över 10 000 anmälningar under första halvåret - år 2013. Detta är den sanna statistiken från Brå. Det är en kraftig ökning från motsvarande period i fjol.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !