onsdag 27 november 2013

Hen han eller hon - jag vet varken ut eller in

Den som inte är han eller hon är Mm, hen - En udda person, Eller? Ni har säkert noterat att det nuförtiden förekommer en hetsig, aggressive hen-debatt. Hur kommer detta sig, eller varför är folk så förgrymmade när detta ämne tas upp?
Den som inte känner sig som en man eller kvinna vill naturligtvis inte bli kallas han eller hon. Därför fyller man nu denna språkliga lucka med "hen"
Läs vidare och bedöm själva 

 File:2012 Couples shoes.jpg

Länge har många homosexuella, bisexuella och transpersoner använt ordet hen och även henom, i dessa kretsar är det inget nytt. Detta gäller även för feministiska kretsar, där ordet används flitigt.

Så här skriver man på språkvårdets sida:

Hen inte nytt i Nationalencyklopedin
15.3.2012
Det omdebatterade personliga pronomenet hen har funnits i Nationalencyklopedin sedan 2009 och har alltså inte införts som en följd av vinterns debatt.De senaste dagarna har flera medier (i morse även Språkrådets webbplats!) rapporterat att det könsneutrala pronomenet hen nu finns i Nationalencyklopedin. Men nyheten bygger på en missuppfattning; i själva verket har hen funnits där sedan 2009. Den som går in på www.ne.se/hen har alltså i tre år kunnat läsa att hen är ett ”föreslaget könsneutralt personligt pronomen i stället för hon och han”. Ordet finns än så länge bara med i encyklopedin, inte i uppslagsverkets ordboksdel.

Att ordet finns med i encyklopedin ska inte uppfattas som en rekommendation. Det gäller för övrigt även för andra ordlistor och uppslagsverk; Svenska Akademiens ordlista bygger exempelvis på frekvensberäkningar. De ord som används ofta tas alltså med, de godkänns inte.

Sedan mitten av januari har hen debatterats flitigt, i medier och i många samtal människor emellan. Debatten har i stor utsträckning kommit att handla om andra aspekter än den rent språkliga och många anser att försöken att etablera hen i första hand är politiskt motiverade. Andra tycker bara att det är praktiskt att kunna uttrycka sig könsneutralt utan att behöva använda otympliga omskrivningar eller ordet den.

Så här kan det låta när "hen" används mer frekvent i framtiden:
 • Vi försökte att hjälpa hen, men det hjälpte visst inte
 • Min sambo är såklart helt förtvivlad och hen också
 • Vet inte vad det kan bero på, men hen var också ledsen
 • AJ aj aj...det gör riktigt ont än i dag när jag tänker hen och honom
 • Nu har hen dock flyttat till Norrland
 • Trots att jag inte mådde bra så mådde hen ännu sämre
 • Det kan ju vara värt ett försök att bli vän med hen igen
 • Vädret gör det inte bättre heller säger han till hen. 
 • Min sambo och jag skulle träffa hen dagen efter den fina festen
 • Att ringa honom dagen efter var inte som hen skulle ha gjort i detta läget
 • Lina och jag skulle bara prata några ord med hen om vad vi skulle ha till middag

Inga kommentarer:

Vem tittar in !