tisdag 1 oktober 2013

10 viktiga uppgifter och länkar om bilar

Att köpa en begagnad bil. Bästa tipsen när du går i bil-köpa-tankar. 400 000 begagnade miljöbilar finns att köpa för bra priser. Så här undersöker du en bil under huven. Ta del av de bästa råden när du säljer din bil privat. Bli personlig med säljaren i bilhallen. Få reda på mer om handeln med skadade importbilar. Så undviker du att köpa en, tidigare kvaddad bil.  
Hur kan du få rätt mot en bilhandlare.

File:Standard Nine Castle Hedingham 1056cc reg 10 june 1938 06.JPG

Allmänna tips när du går i bil köpa tankar. 
  1. Det bästa förhandlingsläget har du om du är påläst. Gör en tryggare, smartare och bättre affär när du har kött på benen. Undvik nybörjare misstagen.
  2. Har klart för dig vilken bil du vill ha innan du går till en bilhandlare. Köp inte bil endast efter utseende - bara för att en viss bil har nya glänsande super snygga fälgar säger inget om hur den bilen är för övrigt
  3. Se till att ha gjort din läxa innan du besöker en bilhandlare - skaffa överblick och undersök på nätet vad det finns för utbud och vilka kostnader olika bilar för med sig.
  4. Provkör den tänkta, nya bilen med en objektiv, neutral inställning. Lyssna på motorljud, andra oljud, däckljud, känn efter om sittställningen är den rätta och undersök storlek på bagage mm.
  5. Undersök bilen noga, kolla under bilmattor och bagagemattan om det går. Undersök även under bilen efter rostangrepp. Titta noga efter skador, bucklor mm som är typisk för den bilmodellen som du ämnar att köpa. 
  6. Se till att kolla och hitta serviceboken, den är en viktig värdehandling som ska finnas annars bör du söka dig till nästa bil. Kontrollera att den är rätt ifylld och att alla besök är gjorda. Fråga om kamremmen är bytt, om bilen har detta och undersök att miltalen stämmer med de rätta serviceintervallerna.
  7. Kolla upp bilens tidigare ägare genom att använda dig av till exempel Carfax (kostar en slant) eller via transportstyrelsen.se  Undersök även att bilen är till fullo betald, men oftast så går det inte att skriva över en bil på en ny ägare utan att kreditgivaren godkänner det.
  8. Nu till det roligaste momentet av alla ! PRUTA ! Se till att få bästa pris i alla lägen. Det gäller att ge och ta, lirka fram ett bättre pris av säljaren och gå ifrån en stund så att det verkar som att du måste fundera lite först innan du kan bestämma dig, detta kan upprepas några gånger med tydliga indikeringar på att du  önskar dig ett ännu bättre pris innan du kan bestämma dig slutligen för just denna bil. Ge ett slutligen bud som förhoppningsvis ligger mitt i prick.
  9. Dags att skriva avtal, detta kan vara skriftligt eller muntligt. Bilhandlaren har säkert ett standard förfarande och avtal som han kommer att använda sig av. Se till att få kvitto på allt som du betalar - även om du betalar en del i förskott. Se till att allting står i avtalet som ni har  kommit överens om, till exempel medföljande vinterdäck, extrautrustning, leveransdatum mm. Den viktigaste regeln är att inte betala hela bilen före leverans ifall bilhandlaren skulle konka eller ge sig iväg till Bali (Typ)
  10. Nu kanske det är dax att hämta bilen, glöm då inte att ha försäkrat bilen antingen själv eller genom bilhandlaren. Registreringsbeviset ska undertecknas och alla handlingar ska byta ägare (till dig). Se till att få kvitto på allting som ni har bestämt i förväg, sedan är det bara att köra iväg och njuta. Hoppas nu, att det slutligen blev en bra bilaffär för dig.
Här kommer några exempel på bra bilsidor om du funderar på att köpa begagnad bil.


www.bilgaraget.se – Vi Bilägares bilsida, för privatpersoner och bilhandlare.
www.kvd.se – Auktioner begagnade tjänstebilar.
www.tradera.se – Auktion men mest biltillbehör.
www.blocket.se – Privatpersoner och Bilhandlare.
www.bilweb.se
 – Privatpersoner och Bilhandlare.
www.bytbil.com
 – Bilhandlare som annonserar.
www.autoscout24.se – Europas största bilsida, mest bilhandlare.
www.allaannoser.se – Portal som söker upp ett stort antal annons sidor.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !