söndag 8 september 2013

Vilka böcker läser folk helst

Yngre läser alldeles för lite ! Svenskarna brukar sägas vara det folk som läser mest böcker i hela världen. Så när semestern närmar sig dyker det upp allehanda tips om böcker som passar för både stranden och hängmattan. Men nu larmas det om att det är färre bokälskare nu än förrut och att den yngre generationen hellre väljer att spela datorspel, kolla Facebook, kolla bloggen eller gå en på twitter. Forskarna är oense om vad detta beror på.

File:Printing3 Walk of Ideas Berlin.JPG
Dessa böcker är mycket läsvärda !
Lyckan är en sällsam fågel - Anna Gavalda
Trots familj och karriär är arkitekten Charles sisådär nöjd med livet. När han hör att hans forne väns mor är död brakar livskrisen ut på riktigt. Detta är upptakten till en omvälvande resa i det förflutna, och kanske hittar han också kärleken på vägen.
Kunzelmann & Kunzelmann - Carl-Johan Vallgren
Joakim Kunzelmann sitter i en riktig rävsax av skulder och lögner. Sista utvägen är att sälja sin fars, den store konservatorn Viktor Kunzelmanns, värdefulla tavelsamling. Men allt är inte vad det ser ut att vara.
I den innersta kretsen - Viveca Sten
Andra delen i Stens deckarsvit om Sandhamn. Startskottet för Gotland runt avfyras och i samma ögonblick faller en av de tävlande ihop på sin båt. Nu blir det åter dags för polisen Thomas Andreasson och juristen Nora Linde att lägga mordpussel.
Infiltratören - Lasse Wierup
I Svensk maffia och Infiltratören gräver journalisten Lasse Wierup djupare än någon annan vågar. I flera år jobbade Max Åström som infiltratör åt polisen. Men när ett uppdrag gick snett lyftes både han och polisens olagliga metoder upp i rampljuset.
Utpressningen - John Grisham
Kyle McEvoy spås en lysande juridikframtid efter Yale. Men en hemlighet som kommer i orätta händer tvingar honom att ta ett jobb som innebär att han ljuger och stjäl.
Snabba cash - Jens Lapidus
En explosionsartad thriller i Stureplansmiljö befolkad av snortande bakåtslicksbrats, juggemaffia och knarkförsäljaruppkomlingar, där förmågan att skaffa snabba cash är avgörande.
Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva - Ann Heberlein
På ytan framgången personifierad, på djupet psykiskt kaos. Etikforskaren Ann Heberleins självutlämnande bok om hur det är att leva med bipolär sjukdom, tidigare kallat manodepressivitet. En väldigt viktig och läsvärd bok.
Sorgesång - Siri Hustvedt
Hustvedts fantastiska förmåga att skapa levande karaktärer fick vi uppleva i genombrottet Vad jag älskade. Nu är hon tillbaka med en vacker och vemodig historia om syskonen Erik och Inga som hittar ett gåtfullt brev bland faderns efterlämnade saker.
Skynda att älska - Alex Schulman
Allan Schulman var en legendarisk tv-producent och temperamentsfull familjefar. När sonen Alex föddes var han över femtio och hade redan levt ett långt liv. Missa inte detta ärliga, vackra och välskrivna porträtt av en åldrande pappa.
Boktjuven - Markus Zusak
När döden berättar en historia, ja, då är det bäst sitta ner och lyssna snällt. Det är 1940-tal i Tyskland. Nioåriga Liesel hittar en bok vid sin lillebrors grav och snart inser hon att ordens makt är större än vad hon nånsin anat. TDI


I praktiken ser det ut så här: Halva befolkningen i Sverige läser en bok i genomsnitt per vecka och denna bok är till 40 procent skönlitteratur. Man kan genast räkna ut att det var lika mycket som för ca 10 år sedan med den skillnaden att det även denna tid fanns en dramatiskt ökande bokförsäljningen som steg för varje månad. Detta berodde förstås en del på att bokmomsen sänktes rejält 2002 och att det samtidigt skrevs många bra nya böcker som intresserade många läsare vid denna tid. Andelen som aldrig skulle kunna tänka sig att hålla i en bok håller konstant ca 10 - 12 procent.

Förr var det status att välbärgade män hade ett eget, stort bibliotek, man kan väl snabbt räkna ut att det är andra prylar som intresserar män nu i synnerhet och i allmänhet.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !