söndag 29 september 2013

Finns det djur som begår självmord

Kan en del djur verkligen begå självmord ? Experter är fortfarande extremt osäkra på om vissa djur har en egen tankeverksamhet att utföra någonting som liknar ett mänskligt självmord.  Det finns personer som personligen bevittnat dessa självdestruktiva djurs beteende och därför har en annan uppfattning. Se här några av de mest fascinerande fallen.

File:NMMP dolphin with locator.jpeg

Delfinen blev så deprimerad att den slutade andas.
Delfin tränaren Richard O'Barry Kathy såg TV delfinen Flipper ta livet av sig. Detta var på 1960 talet när den kända serien gick mot sitt slut och delfinen Flipper var riktigt deprimerad. Delfinen är som människan och måste ta medvetna andetag för att kunna andas luft. Flipper - berättar Kathy simmade mot mig, in i min famn och tittade mig rätt i ögonen, tog ett andetag och det var det sista andetaget hon tog och efter detta så sjönk hon, på magen ner till botten av tanken. Barry blev djurrättsaktivist för resten av livet och blev även en kändis efter sin roll i "The Cove", en Oscar-vinnande dokumentär.

Om du ibland känner som djuren som beskrivs här !

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

/Ingemar Olsson
shedoFile:Flock of sheep.jpg

Kollektivt självmord: 450 - får - hoppar från en klippa i Turkiet.
1.500 får hoppade från en klippa i Turkiet mot en säker död. Detta hände 2005 och rapporterades ut över världen. De bedövade turkiska herdarna som bevittnade denna makabra händelse hade lämnat sina får för att de skulle beta under tiden de skulle äta sin frukost. De kommer tillbaka och upptäcker att 450 djur hade dött av det höga fallet och de låg nu i en enda stor hög. De får som hoppade senare klarade sig bättre för att det hamnade på ett mjukare underlag som dämpade fallet därmed klarade de också livhanken.

 File:Novofundlandec.jpg

Newfoundland hund gjorde upprepade självmordsförsök tills han slutligen lyckades.
År 1845 rapporterade Illustrated London News att en "fin, vacker och värdefull svart hund, av arten Newfoundland hade tagit sitt liv. Hunden hade varit mindre aktiv i flera dagar, men sågs plötsligen "ha kasta sig i vattnet och försöka att dränka sig genom att hålla ben och fötter helt stilla" Hunden räddades ett flertal gånger och hölls nu bunden. Men så snart han släpptes skulle han tillbaka in i vattnet igen och försökte att dränka sig. Detta inträffade flera gånger tills hunden slutligen tröttnade på att bli räddad och "genom att hålla huvudet målmedvetet under vattnet i några minuter, lyckades hunden till sist att ta sjunka ner under vattenytan och den här gången hade han äntligen lyckats och var utom all räddning när man till slut fick upp honom till ytan igen.

 File:Baer1.jpg

Björnar svälter ihjäl för att slippa sin misär i fångenskap.
Enligt säkra källor vägrade en björn (2012) att äta mat, tio dagar i sträck och svalt slutligen själv till döds. Djurens rättighetsaktivister hävdar att de har sett många andra björnar göra på liknande sätt de senaste åren i Kina. Man sätter björnen i alldeles för små burar. Kineserna är ute efter en speciell digestionsvätska som lagras i björnens gallblåsa och används som traditionell kinesisk medicin, därför håller man björnar i fångenskap för att få tag i den nyss nämnda digestionsvätskan . Man räknar med att ca 12000 björnar hålls i fångenskap i Kina och Vietnam. Gallan avlägsnas och man sätter in ett kateterrör fixerat vid buken vilket är en smärtsam process för den stakars björnen.

File:Wale St. Lucia.jpg

61 valar strandsätter sig själva Nya Zeeland.
November 2011 strandsatte sig 61 valar på egen hand Farewell Spit i Nya Zeeland. Det är oklart varför valarna gjorde det, men en teori menar att när en sjuk individ lyfter huvudet till stranden för att , så följer de andra också efter. Endast 18 valar överlevde.

File:A view of Sleeping Cows.jpg

28 kor och tjurar kastade sig handlöst från en klippa i Alperna.
Augusti 2009, kastade sig 28 kor och tjurar handlöst över en schweizisk klippa. Detta skedde under loppet av tre dagar. Även om kor gör detta ibland att de faller över en klippkant i dessa trakter, är det osannolikt att många som 28 kor och tjurar gör detta kollektivt och nästan samtidigt under en så kort tidsperiod. Enligt lokala källor, hade det varit våldsamma åskväder i området som kan ha skrämt djuren.

File:Aleiodes indiscretus wasp parasitizing gypsy moth caterpillar.jpg

Insekterna offrar sig för att skydda andra insekter
Enligt ett dokument som dök upp i Nature 1987, har Acyrthosiphon pisum, en SAP-sugande insekt även känt som ärtbladlus, varit kända för att explodera sig själva för att skydda sina omgivande släktingar från rovdjur såsom exempelvis nyckelpigan, detta genom att offra sina liv. Det är "den första övertygande beviset till stöd för de självmords hypotes. 

Inga kommentarer:

Vem tittar in !