söndag 4 augusti 2013

Typiskt Svensk Mat - Udda mat

Vad gillar svenskarna att äta? Vad är bra mat hemma? Udda mat ! Vad brukar anses som svensk mat? Vad är husmanskost? Var hittar man bra recept på svenska maträtter? När blev svensk mat, vår matkultur? Vilken kokbok var den första som innehöll vanlig husmanskost? Vad kan vara udda mat eller matkultur? Är bra recept ett nyttiga eller rent av farliga? Kanske hittar du svaren här !

 File:Food mashed turnips.JPG

Exempel på typiskt, svensk mat och husmanskost !
Rotmos & fläsklägg, tjärlknöl på älgstek, renskav, filmjölk, falukorv, isterband med dillstuvad potatis, sill, strömming, pitepalt, kantarellsmörgåsar, blodpudding, bruna bönor med fläsk, dillkött, kalops, gravad lax, knäckebröd, Kalles kaviar, korv stroganoff, kräftor, kåldolmar, kålpudding, lutfisk, smörgåstårta, surströmming, västerbottenost. Janssons frestelse, Fläskpannkaka, Ärtsoppa, Kroppkakor, Sill och potatis, Biff à la Lindström, Fläsk med löksås samt potatis, Lingonsylt, Brunsås, kalvsylta, ostkaka, äppelkaka, äggost…svenska jordgubbar, hjortron, Stekt korv och makaroner, Kålsoppa, Prinskorv, Senapssill, Kalles kaviar,

Att Notera:
Vad man än gillar för mat så har vi väl alla råkat på någon av de klassiska rätterna "Svensk Husmanskost" Men vad menas egentligen med begreppet "husmanskost" och vad tycker vi om vår husmanskost? Om man söker på wikipedia på husmanskost står det såhär:

"Svenska köket är den matkultur och de mattraditioner som finns i landet Sverige, och omfattar en rad svenska rätter och traditioner runt mat och dryck. Dessa rätter bygger ibland på en unik inhemsk tradition samt traditionella råvaror. Idén om ett traditionellt nationellt kök är relativt sen och har lett dels till ett selektivt ihågkommande av den mat som lagades i Sverige förr i tiden, dels till en ”nationalisering” av många maträtter som tidigare snarare sågs som lokala eller regionala specialiteter. Eftersom dessa rätter förknippas med Sverige är det också naturligt att de serveras i internationella sammanhang såsom vid statsbesök, konferenser eller till turister. Det svenska köket är en del av den svenska kulturen."Recept länkar:
http://www.dagensmuffin.se - 800 muffinsrecept


http://www.gilbertson.nu/kokbok - för mjölk- och sojaproteinsallergikerhttp://hem.passagen.se/boz/ - Cajsa Wargs kokbok från 1755
Specialrecept - fisk
Specialrecept - vegetariskt
Blandade recept
http://www.coop.se - 6976 recepthttp://www.mat-recept.com - över 1000 recept
http://parment.com - Erik P´s kokbok


http://recept.nu - 19 000 recept

http://www.recept.org - 3000 receptInga kommentarer:

Vem tittar in !