onsdag 14 augusti 2013

Jag är varken sjuk eller frisk

Känner mig sjuk - men är jag för sjuk eller för frisk för att gå till jobbet? Jag ser frisk ut men är för sjuk för att jobba ! Jag älskar mitt jobb men jag behöver en dags ledighet ! Här kommer ännu fler udda tips ! En del tips bör du begrunda, uppmärksamt mer än en gång om du ska följa dem eller inte !Det förväntas av mig att gå till jobbet som vanligt varje dag och utan att klaga. Hur gör man när man nu måste meddela chefen att man är för sjuk för att jobba? Jo så här ! Eller ?
  1. Lägg ner en del förarbete på detta. En dag innan din lediga-dag, ska du se till att dina medarbetare som känner dig väl får förhandsinformation om att du känner dig dålig. Rapportera om dina "influensaliknande" symtom hela dagen lång till dina kompisar och visa att du inte mår bra. Säg till exempel att dina ben ömmar och du känner dig lite vimsig och varm. På så sätt kan dina medarbetare referera dina sjukdoms symtom till vederbörande chef, den dag du är sjuk så att säga.
  2. Förbered ett bra, genuint alibi. Innan du ringer din chef, ha alla bra och dåliga ursäkter redo. Kolla på nätet vad innebörden av förkylning - influensa innebär och anteckna de vanligaste symtomer. Om det krävs ett läkarintyg redan från start, ta reda på hur man fixar detta pronto. Och under tiden som du håller på med allt pappersarbete se även till att  logga in på dina sociala medier för att redogöra för din prekära situation och för att avboka eventuella, oönskade besök så att chefen inte får reda på några otrevliga överraskningar som du får i buken när du kommer tillbaka till jobbet
  3. Ring din chef eller arbetsledare tidigt så fort som möjligt nästa morgon. Dröj inte - ju förr du berätta för din chef, desto bättre. Dessutom så låter din röst mer sjukdomslikt (grov) på morgonen än senare på dagen vilket ger ett trovärdigare intryck. Var noga med att berätta lagom mycket och gör berättelsen så kort som möjligt - annars kan det upplevas som en lögn redan från början, ge kort information om hur du mår och hur natten har varit och hur eventuella magproblem har hållit dig vaken hela natten. Är du kvinna är det ju lättare att skylla på de typiskt kvinnliga problem som kan uppstå med jämna mellanrum, detta borde få diskussionen att avstanna ganska snabbt.
  4. Var beredd på en massa frågor. Är din chef kan vara den nyfikna typen? Försök att föreställ dig för vilka typer av frågor som han eller hon kan komma att ställas. Till exempel, om du arbetar inom restaurang, kanske din chef undrar hur smittsam din sjukdom kan vara. Han eller hon kan också fråga om du har provat allt för att få dig att känna tillräckligt bra och för att komma tillbaka. Det bästa förhållningssättet är att säga att du tror att du är väldigt smittsam, och att du har provat alla tänkbara mediciner som (smärtstillande , antacida, mer vätska, etc.), men till ingen nytta.
  5. Beakta nästa kontaktmetod till chefen för valfritt. Om du inte tror att du kan ringa chefen och ge ett trovärdigt intryck med din sjukdoms berättelse, prova istället att skicka ett mail eller SMS. På så sätt behöver du inte tänka på att redogöra muntligt för dina sjukdoms problem. Skriv kort och enkelt, och berätta även om din oro för att smitta dina arbets kompisar eller medarbetare.
  6. Se till att inte se helt frisk ut efter din sjukdom när du kommer tillbaka till arbetet första dagen. Gör ett försiktigt arbetsintryck och ta inte ut dig den första dagen på arbetet, ge sken av att du fortfarande försöker att bli helt av med din sjukdom och att det är därför du ser lite rödsprängd ut i ögonen. Snyt dig några gånger i timmen eller hosta mjukt. Om du vill att det ska se extra genuint ut, se till att sova så lite som möjligt natten före du går tillbaka till arbetet. Ju mer  utmärglad och utmattad du är desto mer ökar din trovärdighet till nästa gång du sjukskriver dig.


Några TIPS ! Inte så - seriöst i alla lägen !
Om du måste ta hand om något viktigt ärende på jobbet, men ändå vill ha en ledig dag, kom tidigt till jobbet och försök att göra lite mer än vanlig så har du mindre att göra nästa dag då du ämnar att ta så kallat extra ledigt. Fixa allt som du behöver i förväg och sprid inte omkring att du ämnar vara låtsas sjuk. Om någon frågar vad som är fel så säg bara att du inte mår bra och att du funderar på att gå hem men att du är osäker än så länge!


När du väl bestämt dig så tala om för din chef att nu går du hem för att du känner dig dålig och sjuk, utan att berätta ingående vad det är för fel utan bara att du känner dig sjuk. Förklara för chefen att du har gjort färdigt allt det mest akuta och det finns inget han kan göra för att du ska vända på klacken och stanna. Skulle inte detta räcka så berätta mer ingående om dina besvär med korta ordalag - se sjuk ut.


Att ha ett gott rykte på sitt företag hjälper dig dessutom fortsättningsvis att ta några så kallade lediga dagar utan att det ifrågasätts av dina kollegor. Om du är en så kallad lat människa som ständigt försöker fly från ditt arbete, kanske detta inte är något bra tips för dig utan kanske ska prova andra möjligheter.


Om du har (för tillfället) friska barn, kan det vara en mycket enkel ursäkt för att missa en dags av arbete. Men igen, du kanske ångrar detta senare när du eventuellt behöver lite extra tid i hemmet om barnen blir riktigt sjuka, så man bör vara särskilt uppmärksam på detta. Bygg upp ett gott rykte - gå till jobbet ibland när du är riktigt sjuk också så att din chef inte tror att du fejkar nästa gång du spelar sjuk för att slippa lite arbetstid.


Om du då har en riktigt smittsamt åkomma och du knuffar dig genom korridorerna mellan kollegerna så kommer din chef att vara dig evigt tacksam när du äntligen har lyssnat på allas råd om att gå hem. Schemalägg inte dina förmodade sjukdagar för då kanske det sprids ett svårsläckt rykte om dig om att du planerar dina sjukdagar. Det dröjer nog inte länge förrän du med all sannolikhet blir av med jobbet.

  
Var noga med att inte berätta för någon att du är på väg att bli låtsas sjuk, det finns alltid någon som gillar att skvallra för din chef eller andra, och det kommer att sluta med katastrof! Undvik att bli sjuk på alltför många måndagar eller fredagar - förlängda helger tenderar att sticka ut i medvetandet hos chefer och kollegor. Prova att välja oregelbundna tisdagar, detta är då mer trovärdigt.


Gör inte som vana att ta ut semesterdagar för dig och andras viktiga dagar där man har planerat att jobba antingen extra timmar eller ha extra möten (som du kanske ogillar). Detta riskerar att skada dina relationer med dina kollegor, särskilt om någon av dem misstänker att du fejkar det hela.
Om du går till stranden på din lediga dag, glöm inte solkräm med solfaktor 900, för om du visar upp dig dagen efter på jobbet ser du kanske ut som en brunbjörn vilket kan vara pinsamt, för att inte säga, väldigt genomskinligt.


Om du nu verkligen är riktigt sjuk och du till exempel behöver få ett läkarintyg, be att komma tillbaka till arbetet tidigare än det står på intyget. Detta gör att du ser ut som en dedikerad och lojal anställd som använder mindre sjuktid än nödvändigt. Det ger också ett fint bevis och underlag som du kan notera i ditt CV och ge extra poäng beträffande din arbetslivserfarenhet. Lättare att bli sjuk nästa gång.


Varning !
Att ta ledigt från jobbet påverkar naturligtvis alla kolleger. Tänk dig noga för innan du lastar över dina bördor på dina medarbetare och lämnar dom i sticket med allt arbete som du egentligen skulle ha gjort.
 

Slutligen, om du är i behov av någon ledig dag allt ibland och för många än du vill eller kan räkna, omvärdera ditt nuvarande jobb du är i - kanske bättre att söka sig ett nytt vad det lider. Det kan vara så att du inte riktigt förstår vad du håller på med och att du faktiskt förstör din hälsa genom oro, ångest och bitterhet. I detta fall bör du överväga att byta jobb och kanske även skaffa en ny karriär.

Ljug aldrig om att det eventuellt ha dött någon i familjen som förevändning för extra lediga dagar, eftersom chefen säkert kommer att undersöka detta påståendet och du kommer säkert att fångas i en lögn med återvändsgränd. Detta kommer att göra dig i stort sätt helt otrovärdigt så när någon verkligen avlider kommer din chef inte att tro dig då heller.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !