tisdag 16 juli 2013

Pengar gör mig lycklig - men jag har inga...

Så ! Kan mycket pengar göra dig lycklig ? Är dina innersta drömmar att bli mångmiljonär ?
Har du varit rik och förlorat allt ? Kan man köpa lycka för pengar ? Är lyckan att ha en massa pengar ? Japp! Det tror en del forskare i allafall ! Jag önskar mig en bättre framtid, så nu ska jag skaffa mig en massa pengar!

Prosperity Royalty Free Stock Photo

Forskare uttalar sig och säger att mer pengar i lönekuvertet blir man faktiskt lyckligare av men till en viss gräns, sedan blir har mängden pengar inte så stor betydelse. I USA går den övre gränsen vid 79000 dollar sedan blir nyttan av högre belopp marginellt.

Frihet.
Med pengar kan du skapa dig rättigheten att vara friare än andra som saknar pengar. Om du inte älskar ditt jobb och har en kista full med pengar kan du snabbt säga upp dig, skaffa dig ett nytt jobb eller även bättre: ta tjänstledigt resten av ditt liv och leva loppan eller ännu ett bättre alternativ: öppna eget och göra det du alltid har drömt om. Det finns en viss logik i detta tänkande. Det är inte speciellt upplyftande att alltid oroa sig för att ha pengar till räkningar, eller att aldrig ha råd till att köpa vad du verkligen vill.

-->

Upplevelser och resor istället för prylar.
Man ska satsa på erfarenheter, upplevelser och resor istället för en massa onödiga produkter för att bli lyckligare. Bättre med en resa än en ny garderob - och har du gott om pengar gör en längre, dyrare, exklusivare resa och ta ledigt en längre tid - detta ger mycket mer än att köpa sig en ny bil eller liknande. Gå på en konsert eller gå på danskurs istället för att köpa en grej som blir ointressant efter 5 minuter - du lägger ändå snart den prylen åt sidan och glömmer också snart varför du köpte den. Resan lägger du i minnesbanken och kan gå tillbaka att minnas de bästa upplevelserna genom att titta på gamla kort eller se på filmer man har tagit - detta kan upprepas hur många gånger som helst utan att man tröttnar. Vem kommer ihåg prylarna man köpte för - låt säga för 10 år sedan, lättare då att komma ihåg den fina resan man gjorde då.

Relationer gör oss lyckligare
Annan forskning vill mena att det som är viktigast för oss är vilka människor vi har omkring oss. Relationer som vi har nära inpå oss gör oss lyckliga och spelar en stor roll i våra liv. Vänner och engagemang i föreningar gör oss också lyckliga. 14 Ipad's eller 7  Iphone's gör oss heller inte lyckligare. Ofta är det mestadels så att ju fler grejor eller prylar vi har desto mer ångest får vi när vi känner oss tvungna att använda dessa prylar - hela tiden - för att inte missa nya modeller av dessa - en ond cirkel, med andra ord....Det är inte pengarna som gör dig lycklig, utan känslan av att ha en utökad frihet att bestämma över ditt liv.

Balansbräda !
Pengar är som en balansbräda eller gungbräda som är ett ännu bättre ord - har man för lite kluringar är det knöligt, har du för mycket är det också riktigt jobbigt. Som sagt - Lagom är som bekant det bästa. Att leva inom sina begränsningar och inte spendera mer pengar än det finns i kassan är absolut det viktigaste att tänka på. Det är egentligen inte pengarna i sig som du blir lycklig av utan de är en bas som du utgår från och som du bygger upp ditt liv med till viss del. Det som egentligen gör dig mest lycklig är din familj, att "slösa" med din tid är viktigare för dina barn än om du slösar dina pengar på dem.

Så om pengar inte ger oss lycka, varför jagar vi de fortfarande?
Nobelpristagaren Daniel Kahneman ger oss orden, att vi uppnår konventionella prestationer genom att jaga rikedom. Konventionella prestationer är t.ex. att få den eftertraktade befordran, kunna köpa en ny mobil eller ha utrymme att köpa ett nytt hus. Med andra ord prylar som högt och tydligt talar om: ”Här är jag och det här är vad jag kan göra”. Slutsatsen man ger sig själv är att eftersom vi har dessa prylar måste vi vara lyckliga. Det är snarare så att människor som har gott om pengar och status bara är mer nöjda med sina liv, absolut inte lyckligare.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !