fredag 31 maj 2013

Udda filmer

Vilken är den mest udda film du någonsin sett ? Här nedan kan ni kolla in en del filmer som kan  läggas till den kategorin - verkligen udda filmer, en del med trailer länkar.
Detta är naturligtvis en subjektiv iakttagelse - men kommentera gärna listan nedan och ge tips på flera filmer. 

Curvy film reel Royalty Free Stock Photo

OK ! - DÅ KÖR VI........!
The Holy Mountain - Regissör: Alejandro Jodorowsky
En surrealistisk film med ockulta inslag. En Kristus-liknande man vandrar genom ett antal bisarra scenarier fyllda av religiös och politisk symbolik. Han möter till slut en alkemist som introducerar honom för sex stycken mäktiga och rika personer som var och en representerar en planet i vårt solsystem. Tillsammans ger sig alla åtta, och alkemistens assistent, ut på en resa för att hitta det heliga berget. 


Memento - Regissör: Christopher Nolan
Leonard Shelby är en man plågad av en mycket sällsynt form av minnesåkomma; han har defekt korttidsminne, vilket får honom att glömma allt som händer inom fem minuter. Därför för han konstant anteckningar och tar bilder med Polaroid-kamera. När filmen börjar förstår vi snart att Leonard är mitt uppe i jakten på den man som våldtog och mördade hans fru.


-->
Lost Highway - Regissör: David Lynch
När Fred kommer hem en kväll hittar han en videofilm utanför sin dörr, som är filmad inifrån hans hus. När så ytterligare ett videoband dyker upp får Fred problem. Bandet visar ett mord, och det är Fred som mördar sin fru.


Mulholland Dr. - Regissör: David Lynch
En kvinna råkar ut för en bilolycka och drabbas av minnesförlust. Tillsammans med en ung blond kvinna med skådespelarambitioner ger hon sig ut på jakt efter sin identitet.


Det sjunde inseglet - Regissör: Ingmar Bergman
En riddare och hans väpnare kommer hem från korstågen och finner ett land härjat av digerdöden. I ett försök att skjuta upp sin egen död utmanar riddaren Döden på ett parti schack


Adams æbler - Regissör: Anders Thomas Jensen
En historia som hämtat inspiration från Bibeln. Adam, en nynazist, döms till samhällstjänst och prästen Ivan ska försöka få honom bort från det kriminella livet. Adam gillar inte situationen men accepterar uppdraget att under sin samhällstjänst baka en äppelkaka med äpplena från kyrkans stora äppelträ.A Tale of Two Sisters - Regissör: Kim Ji-woon
Två unga systrar återvänder hem efter vad som verkar vara en längre bortavaro. Där tas de emot av deras märkligt kyliga pappa och deras en smula uppskruvade styvmamma. De båda systrarna ser ut att ha en mycket nära, nästan symbiotisk relation, och spänningarna stiger snart mellan dem och styvmamman. Dessutom börjar den äldre systern drömma mardrömmar och se syner av det mer obehagliga slaget.


Beetle Juice - Regissör: Tim Burton
Adam och Barbara är lyckliga i sitt hus vid den lilla staden Winter River. Men underliga saker börjar hända och sakta går det upp för dem att de har omkommit i en bilolycka och förvandlats till spöken. Nya människor flyttar in i huset. Adam och Barbara måste lära sig att spöka och får oväntad hjälp av spöket Beetlejuice.


Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Regissör: Michel Gondry
Joel upptäcker att hans före detta flickvän Clementine har raderat alla sina minnen av deras tumultartade förhållande genom att undergå en experimentell behandling. Desperat beslutar sig Joel för att undergå samma behandling och glömma bort Clementine. Detta visar sig emellertid inte vara så enkelt.
MirrorMask - Regissör: Dave McKean
Helena är en 15 årig flicka i en familj av cirkusmedlemmar. Hon drömmer ofta om att rymma från sin familj till ett normalt liv. Efter ett bråk med sina föräldrar om framtidsdrömmar blir hennes mor sjuk och Helena tror att det är hennes fel. På dagen för hennes mors operation drömmer Helena att hon är i en främmande värld med två kämpande drottningar, bisarra varelser och maskerade invånare.


Harold and Maude - Regissör: Hal Ashby
Harold är en ung, depressiv kille som har som hobby att begå fejkade självmord inför sin mor, samt gå på begravningar. En dag möter han den snart 80-åriga kvinnan Maude som också gillar att gå på begravningar. De blir väldigt goda vänner.Gummo - Regissör: Harmony Korine
Staden Xenia i Ohio har aldrig riktigt hämtat sig från den tornado som drog fram där några år tidigare. Tonåringen Solomon och hans något äldre vän Tummler fördriver sin tid med att sniffa lim, döda katter och lyssna på musik.


Frequency - Regissör: Gregory Hoblit
Livsfarlig frekvens:
Brandmannen John Sullivan får som genom ett under kontakt med sin döde far, Frank, och kan via en radio tala med honom trots att 30 års tidsskillnad skiljer dem åt. Frank varnar fadern för den kommande olyckan vilket gör att han överlever.


Next - Regissör: Lee Tamahori
Chris Johnson har en hemlighet som plågar honom: han kan se några minuter in i framtiden. Under hela sin uppväxt tvingades han att genomgå olika medicinska undersökningar. För att slippa undan fler experiment lever han nu ett undanskymt liv som magiker i Las Vegas

1 kommentar:

Anonym sa...

Sliding Doors (1998) - Mycket bra och inte riktigt som andra filmer med lyckliga slut etc - Sevärd !
/ Martin

Vem tittar in !