tisdag 12 mars 2013

Bli äntligen av med facebook, twitter eller google

Sociala nätverk på internet påverkar mig negativt. Jobbigt när det går överstyr.
Så här gör du för att ta bort dig från olika nättjänster, sociala nätverk, mailkonton mm.
 
Informationen är inte udda på nåt sätt, alls utan efterfrågas ständigt och jämnt av människor som vill ha sitt privatliv tillbaka.

Att vi frivilligt lämnar ut en massa privata uppgifter till olika sociala nätverk är vi detta laget ganska vanligt och verkar inte bekomma oss ett endaste dugg. Men när vi går med en webbtjänst så glömmer vi ibland att detta kanske kommer att påverka privatlivet på ett eller annat sätt. För många är det ett fint sätt att möta andra människor och detta på ett enkelt och snabbt sätt. Problemet är när vi vill avsluta ett konto på till exempel Googla+, Twitter Facebook etc. En del webbtjänster vill inte förlora dig som användare eller kund utan gör sitt yttersta för att inte du ska avsluta ditt konto hos dem. Att ansluta sig till nättjänster är enkelt men att avsluta däremot är ofta ett gissel och kräver i vissa fall ganska goda kunskaper för hur man gör detta smidigt utan att missa något viktigt. Ofta är dessa funktioner extremt dolda och för det mesta svårt att hitta på en sida som till exempel Facebook.

HUR GÖR MAN !
GUIDE och TIPS !

Källa:  99mac.se

Twitter

Till skillnad från Facebook är det relativt enkelt att ta bort ett Twitterkonto.
Logga bara in på twitter.com, gå till Account settings och klicka påDeactivate my account längst ned på sidan. Det kommer upp lite information om vad det innebär, och du får bekräfta genom att ange ditt lösenord. Ditt konto blir ”osynligt” direkt och efter ungefär 30 dagar tas det bort helt, men precis som hos Facebook gäller att om du en enda gång under den perioden loggar in så tas ansökan om stängning bort och du är igång som vanligt igen.
Mer information hos Twitter hittar du här.
Tidsåtgång: Upp till en månad.
Svårighetsgrad: Enkelt.

Facebook

Facebook är lite småfult, och beter sig lite som en påträngande telefonförsäljare. Extremt lätt att gå med, men den dagen man vill hoppa av får man harva igenom det finstilta och leta upp rätt information på egen hand.
För den som vill släcka ned sitt konto finns två alternativ:
Det första är ett slags provnedsläckning, där kontot visserligen går i dvala, men kan återaktiveras när som helst. För att inaktivera går du till ”kugghjulsmenyn” med inställningar uppe till höger på valfri fb-sida, väljer Kontoinställningar, klickar på Säkerhet i vänsterkolumnen, väljer Inaktivera ditt konto och bekräftar valet (efter att Facebook snyftande visat upp bilder på vänner som kommer att sakna dig).
Ditt konto går i vila och all din information, bilder, tidslinje och så vidare blir genast osynligt för andra användare. Däremot ligger du kvar som vän hos dem du är vän med, och deras vänantal minskar inte heller. Och i chatkonversationer du haft kan vännerna fortfarande se ditt namn, om än med en generell profilbild. Däremot går det inte längre att interagera med dig på något sätt, skicka nya meddelanden till dig eller ens söka på ditt namn. Om du ångrar dig finns ingen tidsbegränsning, och du kan när som helst återaktivera ditt konto. Det gör du helt enkelt genom att logga in med mejladress och lösenord – vilket gör det lätt att återaktivera av misstag. Se alltså till att alla surfplattor, mobiler och dylikt är utloggade utan rättighet att auto-inlogga om du inte vill att kontot vaknar oavsiktligt.
Det andra alternativet är att radera kontot permanent. Det här är tydligen så krångligt att du inte får göra det själv, utan görs genom att du lägger in en ansökan hos Facebook om att avsluta kontot. Det gör du genom att fylla i ett speciellt formulär, som du hittar på denna länk.

Eller !
1. Logga in på ditt facebookkonto
2. Klicka sedan på den här länken:
Radera mig från facebook »
Efter att du sänt iväg formuläret behöver du inte göra något mer – efter en ospecificerad tidsperiod (vanligen 2-3 veckor) raderar Facebook ditt konto, inklusive bilder och allt (därför är det för övrigt en god idé att ladda ner allt själv innan). Men: om du under den tiden loggar in (eller råkar logga in) tas din begäran om radering bort omedelbart, och du får börja om från början. Ser du mönstret här? Facebook vill väldigt, väldigt gärna ha kvar dig som medlem…
Det finns även ett tredje alternativ som kanske bör tas upp, och det är att göra om kontot till en så kallad minnessida. Det är ett alternativ för personer som avlidit, och innebär att kontot ”konserveras” med utökade säkerhetsfunktioner och blir det omöjligt att lägga till nya vänner. Även här är det manuell handläggning som gäller, efter att du fyllt i ett formulär här.
Tidsåtgång: Omedelbart till ett par veckor.
Svårighetsgrad: Krångligt.

-->

Myspace

Vid det här laget har väl de flesta redan övergett sina Myspacekonton, och en stor del av dem som inte redan raderats är förmodligen kvar bara för att det är så jobbigt att ingen orkar ta itu med det. Proceduren är följande:
Logga in på Myspace. I det övre navigeringsfönstret, klicka på Mina saker och välj Kontoinställningar. Klicka sedan på Avbryt konto i fältet Namn och språk. Så lång allt väl, men nu börjar det struliga: Myspace kommer nu att skicka ett mejl som du måste bekräfta. Det kan ta ett par dagar innan det skickas (fast sedan raderas å andra sidan kontot omedelbart). Men det bygger ju på att du har kvar den mejladressen. Ett alternativ är att gå in i profilen och själv ändra all info om sig själv till texten ”REMOVE PROFILE”, och därefter kontakta Myspace och be dem ta bort kontot manuellt.
Tidsåtgång: Ett par dagar.
Svårighetsgrad: Halvjobbigt.

Linked In

Att ta bort en Linked In-profil är simpelt, så länge det där kravet på ”ta bort” inte är stenhårt. När kontot avslutats försvinner det omedelbart från sajten, och alla eventuella vänförfrågningar raderas oåterkalleligt. Man blir dessutom omedelbart utelåst – helt enkelt exakt vad man förväntar sig. Men: I den den mer finstilta tekniska informationen hittar vi att den som ångrar sig kan kontakta Linked Ins kundtjänst, så kan de hjälpa till med att återskapa kontot. Någon tidsram för detta anges inte, och vi vet alltså inte om det sker med hjälp av gamla backuper eller om det helt enkelt är så att kontot arkiveras för all framtid (vi kontaktade Linked In per mejl men har ännu, drygt två veckor senare inte fått svar på frågan).
Själva tillvägagångssättet är dock enkelt: Logga in och klicka på Inställningar i menyn under ditt namn. Gå sedan till fliken Konto och klicka på länken Avsluta ditt konto. Du får bekräfta två gånger om du verkligen är säker, men det tar likväl inte mer än ett par klick förrän kontot är stängt.
Tidsåtgång: Omedelbart – men hur länge arkiveras kontot?
Svårighetsgrad: Enkelt.

Google

Med tanke på hur många tjänster som är kopplade till ett Google-konto skulle man kunna tro att avslutningsproceduren är en olidligt lång och komplicerad historia. Så är inte fallet: Att radera rubbet tar bara någon minut.
Den som däremot endast önskar avsluta enskilda Google-tjänster får det tyvärr genast svårare, eftersom de är integrerade med varandra i olika hög grad. Att till exempel ta bort sitt Gmail-kontot raderar inte alla dokument i Drive, delade textdokument och presentationer är fortfarande åtkomliga för andra som du tidigare delat dem med. Det gäller däremot inte kalkylbladen, som raderas. Har du kopplat Google-kontot till Youtube måste du avsluta Youtubekontot separat. Har du ett Analyticskonto som du vill avsluta, men inte Gmailen? Problem. Kort sagt: Att avsluta hela klabbet är lätt, men den som vill säga upp enstaka tjänster får sätta sig in i varje tjänsts villkor separat.
Så här gör du: Logga in på denna sida och öppna fliken Konto om den inte redan är öppen. Under Kontohantering kan du välja mellan att stänga ner profilen i Google+ eller hela kontot.
Det bör kanske tilläggas att när ett Gmail-konto en gång avslutats, så kan den adressen aldrig mer återanvändas.
Tidsåtgång: Varierar beroende på tjänst.
Svårighetsgrad: Inte svårt, men snårigt.

Ebay

Ebaykontot stänger man inte själv, utan ansöker om stängning. Proceduren är dock enkel: Se till att alla avgifter är betalda och att kontobalansen är noll. Gå sedan till denna sida och fyll i formuläret. Sedan följer en vänteperiod, olika lång beroende på vilken och hur mycket aktivitet du haft på kontot – enligt Ebay upp till 180 dagar. Slutligen får du ett mejl med en bekräftelselänk och kontot är raderat.
I samband med detta spärras mejladressen som användes för allt framtida bruk, så om du misstänker att du kommer att vilja använda samma adress i framtiden till ett annat Ebaykonto: se till att ändra den innan du ansöker om stängning.
Tänk också på att det inte går att avsluta ett konto som fortfarande har pågående transaktioner, och inte heller ett konto som stängts av eller är under utredning av Ebay.
Tidsåtgång: Upp till 180 dagar (!).
Svårighetsgrad: Hyfsat enkelt.

Tradera

Tradera ägs av Ebay och de vill väldigt gärna att du inte avslutar kontot utan bara låter det stå kvar inaktivt, men om du ändå vill ta bort det är det bara att kontakta Traderas kundtjänst via mejl och be dem fixa det. Bara så där.
Liksom på Ebay är det ett absolut krav att du först avslutar alla pågående affärer, såväl auktioner som lagda bud, och att alla avgifter är betalda.
Tidsåtgång: Varierar.
Svårighetsgrad: Enkelt.

Flickr

Vill du ta bort alla bilder, videos och hela kontot på Flickr? Lätt som en plätt. Logga in, gå till kontoinställningarna och klicka på fliken Personal Information. Klicka därefter på Delete your Flickr account. Du får upp en varningsruta som förklarar att alla bilder och videos kommer att gå förlorade för gott, och sedan är det klart.
Tidsåtgång: Omedelbart.
Svårighetsgrad: Enkelt.

Wordpress

Tröttnat på din blogg på Wordpress.com och vill ta bort den? Inga problem. Vill du ta bort hela kontot när du ändå är i farten? Då blir du besviken, eftersom det inte går. Alls.
Supportavdelningen på Wordpress.com är väldigt hjälpsam och förklarar gärna hur du ändrar användarnamn och blockerar inkommande mejl och allt som kan tänkas störa dig, men den som vill radera hela sitt konto får det enkla rådet att bara överge det.
Mer information hittar du här.
Tidsåtgång: Nej.
Svårighetsgrad: Omöjligt.

Wikipedia

Wikipedia kör en stenhård linje: Konton som en gång skapats ligger kvar för all framtid (eller till år 2027 åtminstone, får man förmoda…). Den som inte vill förknippas med sitt konto längre kan ändra namnet och sin personliga information, men själva kontot går inte att ta bort.
Anledningen, enligt Wikipedia, är att alla ändringar och bidrag måste kunna kopplas till en användare, eftersom deras trovärdighet bygger på öppenhet med vem som redigerat vad.
Tidsåtgång: Nej.
Svårighetsgrad: Omöjligt.

Tumblr

Tumblr har ju alltid haft enkelhet som sin grej, och detsamma gäller den dagen du inte vill vara med längre. Även här finns två alternativ: Det ena är att endast radera sina bloggar men behålla kontot och möjligheterna det ger, det andra är att radera hela kontot (vilket även innebär att samtliga bloggar och köpta premiumteman går förlorade).
Logga in på Tumblr och gå till profilsidan. Klicka på ikonen med kugghjulet, det vill säga inställningarna. Klicka på fliken Account och scrolla ner tills du ser texten Delete Tumblr Account. Klicka på den och bekräfta i dialogrutan som kommer upp. Klart.
Till skillnad från flera andra tjänster ”glömmer” Tumblr både din mejladress och bloggens adress, vilket betyder att de kan återanvändas i framtida konton (av tekniska orsaker oftast först efter någon dag).
Tidsåtgång: Direkt.
Svårighetsgrad: Enkelt.

Slutligen ! Internet, det nya sättet att umgås !

Det som man brukar prata om och tro angående Internet (nätet) och sociala nätverk är att människor hindras att träffas fysiskt eller på riktigt - live - i verkligheten. Att fika med en vän eller umgås med 20 vänner behöver inte betyda att man är isolerad från yttervärlden - alltså en myt - detta hävdar i alla fall Jeffrey Cole från Center for Digital Future i Kalifornien. Enligt Jeffrey Cole så kan till och med samvaro tiden med vänner och familj öka och man använder Internet för att samla sina vänner för möten och olika aktiviteter som annars kanske inte hade blivit av. Enligt forskningen har tiden framför dataskärmen ökat från ca 16 timmer till ca 34 timmar de senaste 35 åren. Dessutom har antalet data skärmar tre dubblats.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !