onsdag 27 februari 2013

Äktenskapet mellan Google och Wikipedia

Utmärkt, udda fakta som du kanske inte visste beträffande Googl. Wikipedia placerar sig alltid bland de första träffarna i Google? Varför undrar du säkert? Jo! Google äger just Wikipedia. Jo! Och Wikipedia betalar för att få en topplacering. Wikipedia är en sann, trovärdig källa. Dessutom använder många Wikipedia. Vem behöver gå i skola när det finns Google och Wikipedia !

 

När du söker något på sökmotorn Google använder sig Google av ca en miljon servrar för att ge dig ett konkret svar på din sökning. Man räknar med att Google har över en miljard besökare varje dag och nästan alla intäkter som Google får, kommer från reklam.

Kolla denna siffra noga ! 20 000 000 000 000 000 bytes. Denna datamängd hanterar Google dagligen. Detta är lika mycket datamängd som om varje människa på jorden skulle lägga två dagstidningar på samma ställe och i en enda stor hög.

Mer än 50% av trafiken till    Wikipedia utgör 50 procent av trafiken till Google och är därför en bidragande orsak att företaget Google går med enorm vinst. Google Earth har tankats och laddads ned
över 1 miljard gånger - Google Earth är en mastodont, stor atlas (skolatlas)

Google har över 32 000 anställda utspridda över hela världen.
Med en vinst på över 12 miljarder dollar 2012 är det ett av världens friskaste företag.
Googles högkvarter, som benämns ”Googleplex” är beläget i Silicon Valley.
YouTube köptes för 12 miljarder kr men en liten affär om man jämför prislappen på Motorola som de köpte för 80 miljarder kronor.

Fakta från Googles egna sida - vår historia på djupet !

 1995 Larry Page och Sergey Brin träffas på Stanford. (Den 22-årige Larry har en examen från University of Michigan och funderar på att läsa vidare vid Stanford. Den ett år yngre Sergey får i uppgift att visa honom runt.) Det sägs att de båda unga männen inte alls kom särskilt bra överens vid detta första möte.

1996 Larry och Sergey går nu på masterprogrammet i datavetenskap och börjar samarbeta kring en sökmotor vid namn BackRub.
    BackRub körs på Stanfords servrar i över ett år – tills universitetet anser att tjänsten tar upp för mycket bandbredd.

1997 Larry och Sergey tycker att sökmotorn BackRub behöver ett nytt namn. De bollar med några idéer och bestämmer sig till slut för Google. Namnet är en lek med ordet "googol", det vill säga ett tal som skrivs med en etta följd av 100 nollor. Namnet anspelar på deras målsättning att organisera den till synes oändliga mängden information som finns på webben.

1998 - Augusti - Andy Bechtolsheim, en av grundarna till Sun Microsystems, skriver en check på 100 000 dollar till ett företag som inte finns än: Google Inc.

1998 - September - Google inrättar sitt första kontor i Susan Wojcickis garage på 232 Santa Margarita Avenue i Menlo Park. Susan Wojcicki är idag Googles Senior Vice President of Ads.

Den 4 september ansöker Google om bolagsregistrering i Kalifornien. Kort därpå öppnar Larry och Sergey ett bankkonto i det nystartade företagets namn och löser in checken från Andy Bechtolsheim. Larry och Sergey anställer sin första medarbetare, Craig Silverstein. Craig pluggar också datavetenskap vid Stanford.

1998 - December - PC Magazine skriver att Google har "en kuslig förmåga att visa extremt relevanta resultat" och utnämner oss till bästa sökmotor bland de 100 mest intressanta webbplatserna 1998.

Och ! 
I 2 år testade man Gmail innan man 2004 gick ut med gmail offentligt. De flesta anställda utgjorde testgruppen och slutsatsen blev att man grupperade användarna till 6 typer av ”mail personligheter”. Idag är Gmail baserad på just dessa personligheter och man använder denna teknik till det yttersta.

Många språk finns att välja på när man besöker Google ett som är mera ovanligt och udda är ”Swedish chef” Kolla själv och gå in under ”Inställningar” och välja ”Bork bork bork!” eller prova här direkt och testa utan att behöva gå från denna sida. Detta alternativ på språk har man haft ända sedan april 2001.

När Google börsnoterades 2004 så var insättningen av kapitalet $2,718,281,828. Samma som matematiska konstanten ”e” Underbart nördigt.

Gärna en kommentar om du har fler intressanta fakta om Google?


        Googles sökmotor som den såg ut 1998 ! 

http://static.neatorama.com/images/2009-10/google-1998.jpg

Inga kommentarer:

Vem tittar in !