onsdag 20 februari 2013

Inget udda längre med vintage i Sverige

Vad menas egentligen med Vintage (kläder, teknik, prylar) Varför har intresset vuxit så enormt de sista 10 åren? och varför har vintage blivit så inne och populärt ?

Vintage radio 1

Massproduktion av kläder och prylar på löpande band har blivit en modern fråga att ventilera och diskuteras flitigt i våra stugor nu för tiden. Många tillverknings procedurer sker under hemska och orättvisa förhållanden. Dagens så kallade vintage prylar har tidigare producerats med bättre kvalitet och det är därför till större glädje för oss alla än dagens massproducerade, liknande produkter.


Att hitta genuina vintage prylar är idag ett stort nöje för många och ger glädje i alla led. Många gånger är det också ett fint sätt att påverka miljötänkandet eller miljöengagemanget i den egna familjen. Intresset för miljö, natur osv är oftast det som driver oss att ta ståndpunkt i den lokala och viktiga miljö frågan och börja anpassa oss för återanvändnings tänket. Att vara öppen för en mera personlig klädstil med hjälp av så kallade vintagevaror har blivit lättare och lättare ju fler butiker som öppnar sina dörrar med just denna verksamhet.

– Det här är ett område som växer och kunderna finns. Men jag tror inte att det på något sätt kommer att vara en lösning på arbetslösheten, säger Malin Sveholm, intendent och vintagespecialist på Bukowskis.

– Att vara intendent på ett auktionshus och arbeta med vintage är än så länge få förunnat, konstaterar Malin Sveholm och hennes kollega Johanna Fock.

Dagen vi ses är de båda klädda i svart. Bägge har kjol och dräktjacka. Malin Sveholm har också en vit blus med volangärmar och ett par vintagestövletter. Bägge är stiliga och det är lätt att förstå att de trivs med sitt jobb.

– Vi gillar ju mode och kläder, säger de båda i kör och konstaterar att de nog nästan alltid köper något själva på de auktioner som de anordnar.

Inga kommentarer:

Vem tittar in !