måndag 15 oktober 2012

Udda saker som kan hända på din resa

Check list 
Udda, konstiga, märkliga saker kan hända när du är ute på resa. Kolla alltid din personliga säkerhet på utlandsresan !

En utlandsresa kan upplevas lite otryggt om det kanske är första gången som man flyger utanför Sveriges gränser. Man frågar sig säkert ur säker kan man känna sig i utlandet egentligen. Nedan finns några samlat ihop några viktiga säkerhetstips som du har nytta av och som du kan ha som en komm ihåg lista för den annalkande utlands resan som du så gärna vill komma ut på - nu äntligen ! Ta reda på så mycket du kan om vad du behöver veta om din personliga säkerhet eller familjens säkerhet när du flyger till främmande, okända länder och mål.

Det som är naturligt och invanda rutiner på hemmaplan är inte alltid säkert att det fungerar på samma sätt i ett nytt land eller i en främmande stad där man aldrig har varit förut. Allting handlar, mestadels om sunt förnuft och en riktad tanke om säkerhet som alltid ska finnas i medvetandet. Nya kulturer och nya miljöer är alltid intressant att få insikt i men det kräver också att man lär sig mera om densamma innan avresan.

Generellt kan man påpeka att ju större stad som du besöker desto viktigare är det med rätt information för maximal säkerhet. Reser man t. ex.till New York så är det en hel del saker man kan ta reda på i förskott. Kolla nätet - där finns massor av tips att hämta ! Undersök även säkerhetsläget i de städer som kan tänkas att vara speciellt utsatta för gäng, kriminalitet och andra otrevliga element.

Att ha ett relaterat försäkringsskydd är naturligtvis en självklarhet, men undersök saken noga så att försäkringen täcker det som resebolagen oftast ger tips om, det kan handla om sjukdom, förlorat bagage, olycksfall mm. Kom ihåg att teckna speciella försäkringar om behovet finns och om inte hemförsäkringen täcker dessa viktiga delar. Hemförsäkringen brukar gälla (i allmänhet) ca 45 dagar - så det är viktigt att komplettera sitt försäkringsskydd om man är iväg en längre tid.

Här är dina personliga tips för ökad säkerhet utomlands:

TIPSET 1 • Var inte ensam i okänd miljö. Sök dig till folk vid tågperrongen eller vid busshållplatsen.

TIPSET 2 • Ha alltid växel och småpengar till hands, gå aldrig omkring med större valörer utan lägg dina värdesaker i ett säkerhetsskåp på hotellet innan du ger dig ut på strövartåg. Bra att ha växel till hands om man behöver ringa ett samtal i en automat telefon.

TIPSET 3 • Var synlig så att till exempel busschauffören kan se dig när du åker buss. Sätt dig inte helt själv i tunnelbanan eller tågvagnen.

TIPSET 4 • Ta inte sista bussen. Kolla tidtabellen när sista tunnelbanan, tåget, taxin går till ditt hotell.

TIPSET 5 • Välj inte svart taxi - det kan sluta illa, dessutom saknar chauffören oftast licens eller leg.. Titta utanför taxin så att det finns skyltar om vilket företag taxin är ansluten till.

TIPSET 6 • Ha koll på dina saker som du bär med dig - ha dom helst framför dig så att du ser de med egna ögon hela tiden. Bär vissa saker nära kroppen så att du känner ifall någon tänker att stjäla saker från dig. Skylta inte med dyra mobiltelefoner eller andra i ögonfallande elektroniska pryttlar offentligt.

TIPSET 7 • Be alltid om hjälp när det blir hotfullt. Försök att med lugna attribut dra dig ur aggressiva situationer utan konfrontationer. Märker du att det finns någon som förföljer dig så hitta en ljus upplyst plats så fort som möjligt eller ropa på någon (även osynligt folk) för att dra uppmärksamheten från dig.

TIPSET 8 • Undvik uttag nattetid. Försök att göra dina automat uttag på dagtid och inte nattetid då det finns risk för att skumma personer är ute efter dina pengar. Ha koll på din omgivning när du gör automat uttag - ha inte någon okänd person nära inpå dig i närheten av uttagsautomaten.

TIPSET 9 • Lås alla dörrar och fönster. Lämna inte värdesaker, pass, smycken eller andra värdesaker på rummet utan använd dig av säkerhetsskåp som finns att låna på de flesta hotellen.

TIPSET 10 • Undersök nödutgångar på ditt hotell så du vet vart du ska ta vägen om olyckan skulle vara framme. Kolla om det finns brandvarnare i rummet - annars köp en billig resebrandvarnare i närmsta affär där det finns denna pryl.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag måste medge att din blogg är nånting utöver det vanliga H, hi !
/ Ingela

Vem tittar in !