lördag 11 augusti 2012

Udda, glömda Olympiska sportevenemang

Udda, glömda Olympiska sportevenemang  !2012 OS-programmet lockar många tittare. Människor som i vanliga fall aldrig skulle titta på sport, bänkar sig vid tv apparaten för att titta på tyngdlyftning eller bågskytte eller andra sporter som man annars inte skulle bry sig om överhuvudtaget.

Över 13.000 idrottare tävlar på sommar och vinter Olympiaderna i 33 olika sporter och nästan 400 olika aktioner. (Events)

Medal 3 Vilka är kriterierna finns det för att införa en sport i de olympiska programmen? Därmed sagt att: det krävs - två tredjedels majoritet av medlemmarna i den Internationella olympiska samhället (IOC) för att ta med en ny sport som de tycker verkar intressant, eller om man vänder på det även att utesluta en gammal, förlegad sport. Faktorer som beaktas är historien bakom sporten och den tradition som präglar den specifika idrotten, populariteten, allmängiltigheten, visuella upplevelsen, kostnaden, hälsa, och utvecklingen av Internationella federationen som styr idrotten.
Uppmärksamhet ägnas också till traditionerna i beträffande värdlandets intressen, varför pudel klipp ingick i 1900 OS som hölls i Paris, men sedan aldrig återkom någonsin igen.

Tug-of-war. Detta är ett spel av styrka, som består av att två lag drar ett rep i motsatta riktningar tills mittpunkten av linan passerar in mot det ena av lagen. De flesta människor förknippar denna sport med idrottsdagar eller förnöjelse på ett nöjesfält. Men det var en olympisk gren från 1900 till 1920.
Live pigeon shooting. Detta var bara en del av spelen år 1900, varefter den ersattes av lerduveskytte. Live duvor släpptes inför deltagare: två bom och du var ute. Vinnaren var den person som sköt flest fåglar. Det är egentligen inte svårt att se varför detta avbröts.
Plunging. Denna hölls bara en gång i 1904. Detta innebar ganska meningslöst utövandet av dykning in i en pool med vatten och återstående helt orörlig tills en minut var över, eller huvudet dök upp ur vattnet. Den person som var längst bort från bassängkanten där de hade dykt i var vinnaren.
Standing triple jump. Om du tänker på de hoppande händelserna idag handlar det mycket hög hastighet drift. Men från 1900 till 1920, var tresteg, längdhopp och höjdhopp också ifrågasatta från en stående position.
Solo synchronised swimming. Detta låter inte rätt - oftast konstsim sker i team, eller hur? Men nej, har detta varit en händelse i OS 1984, 1988 och 1992 spel. En kvinna kommer in en pool och försöker synkronisera sin simning med musiken som spelas.
Swimming obstacle race. I Paris i 1900 denna händelse ägde rum i floden Seine. Konkurrenter simmade cirka 200 meter, men i mellan var tvungen att klättra upp en stolpe sticker upp ur vattnet, simma vissa båtar och klättra över dem, simma till några fler båtar och simma under dem. Det är inte svårt att se varför detta inte fånga den.
Gliding. År 1936 i Berlin OS gled med som en olympisk sport. Men det var den enda gång. Många tror att det ingick att visa upp de snabbt flygande tyska plan. Även om glidande var listad som en officiell sport i 1940 var spelen in på grund av andra världskriget, och efter kriget, hade man förlorat sin entusiasm för sport där snabba flygande plan efter att ha upplevt förstahandsinformation vad de kunde göra.
Kabaddi. Denna ingick också bara en gång. Det är en slags team-brottning sport där syftet är för en medlem i ett team för att komma in i andra sidans planhalva, och få poäng genom att tagga, eller brottas motståndarna. Angriparen måste då återvända till sin sida av fältet, utan måste hålla andan hela tiden. Helt meningslöst det verkar, men tydligen populärt i Sydostasien.
Poodle clipping. - Pudel klippning. Detta är inget skämt. Det var en del av OS i Paris år 1900, även om det bara var en rättegång händelse. 128 personer tävlade i en parisisk Park inför en folkmassa av 6000 för att se vem kunde klippa pälsen på de mest pudlar i en två-timmars period. Det är inte svårt att se varför detta inte fånga den.
Hot air ballooning. - Ballongflygning. Återigen en del av OS i 1900 i Paris. Flera luftballongturer evenemang hölls och den franska vann dem alla. De testade avstånd, längd, höjd och riktade stopp.


Inga kommentarer:

Vem tittar in !