tisdag 24 april 2012

Udda jämförelser angående olika lån men nödvändigt att belysa

Udda jämförelser angående olika lån men nödvändigt att belysa !Ta inte dyra SMS lån utan ser dig om andra alternativ - för det finns bättre sätt - Läs mera här !

Att låna pengar när det är tomt i plånboken är relativt dumt, men ibland har man små valmöjligheter. Man ska komma ihåg att om man lånar pengar så blir ekonomin ännu mera ansträngd och har man inte någon bra plan kan det gå riktigt illa. Man ska ju inte bara klara av alla utgifter man hade tidigare utan också klara av att betala av på ett eventuellt nytt lån. Tipset är att man gör en budget innan man bestämmer sig för att gå till banken eller online, för att vara helt säker på att man senare kan betala tillbaka lånet på kortaste tid som möjligt.
Viktigt är att du lånar så lite som möjligt. Det finns en tendens att låna lite för mycket - inte bra alls ! Om man senare upptäcker att man har tagit sig vatten över huvudet kanske det därefter blir ett bekymmer som eventuellt blir övermäktigt att handskas med.
Lånet bör du betala av så fort du kan. Snabb avbetalning av ett lån minskar definitivt totalkostnaden för densamma. Du kan också lösa ett lån mycket snabbare än du hade planerat när då du tog lånet. Ändras räntan dramatiskt på din bank och även villkoren bör du snarast undersöka om det inte finns någon annan långivare med bättre villkor. Som sagt ! Innan du fundera på att ta ett lån, gör en budget och gå igenom alla detaljer och bestäm dig när du är beredd. Alldeles för många råkar riktigt illa ut eftersom man inte har förstått vilka otäcka konsekvenser på den framskjutna ekonomin ett lån kan få.

Plånboksnyheter inför 2011 - Bra artikel i Aftonbladet !

SMS Lån !

SMS lån är den farligaste sorten av lån som finns. Räntan är astronomisk. Betalas ut nästan direkt på ditt bankonto och är oftast mycket lätt att få. Det vanliga är att det tar ca en timme att få besked efter att har du sökt lånet. Man lånar små belopp med höga räntor. Låneformen är ganska omtalad i Sverige och diskuteras ofta i media. I USA är denna form av lån inget nytt utan har funnits där i åtskilliga år. I USA har man dessutom märkt, under tid att det är svårt att betala tillbaka dessa små lån och att det oftast slutar med inkasso krav etc. Ett nytt SMSlån söks ofta för att betala tillbaka det första osv.
På detta sätt skjuter man lånet framför sig och har svårt att betala tillbaka SMS lånet överhuvudtaget. För att slippa ränta på ränta bör man se till att betala tillbaka hela lånet på så kort tid som möjligt - allra bäst är naturligtvis att överhuvudtaget inte ta ett sådant lån.


Ränta: Otäckt fet ränta. Vanligt är att man betalar ca 600kr i så kallad avgift för ett lån på 3000 kr. Lånetiden brukar vara en månad eller 30 dagar. Den erkända tidningen Råd och Rön påtalar att den effektiva räntan kan vara så hög som 700%.
Sagt av en Bankman: Ta ej detta lån - undvik i alla lägen - välj ett bättre alternativ !
Lånebelopp: ca 500 – 3000 kr

Känslan är att du blir mycket fattigare efter varje gång du tar ett sådant skit-lån.

Snabblån

En annan låneform som finns är så kallade snabblån. Som man redan kan utläsa på namnet så förstår ju alla att man kan få detta lån mycket snabbt efter att man har sökt detta. Ringer du med telefonens hjälp får du oftast genast reda på om det blir beviljat eller inte. Man efterfrågar inte vad du ska använda pengarna till och det är väldigt enkelt att låna extremt mycket pengar - ibland upp till 500 000 kr men oftast upp till 350 000 kr
Kravet är fast inkomst till en viss nivå, inga betalningsanmärkningar och är att du är myndig.

Ränta: Mellan hög. Från ca 6% och uppåt
Sagt av en Bankman: Ett bra alternativ om du behöver låna en slant för större kapitalvaror, resor eller dylikt, och att du vet att det finns utrymme för detta rent ekonomiskt.
Lånebelopp: 10000 – 350 000 kr (500 000kr har också dykt upp)

Blancolån

Ett blancolån är egentligen ett lån utan någon som helst säkerhet. Snabblån och blancolån liknar varandra i stort och smått. Du kan ställas inför en del frågor om vad du har tänkt att använda pengarna till. Lånet ska oftast betalas tillbaka snabbare än värdeminskningen av det du köper - till exempel en bil eller elektronik mm. Om det gäller köp av en bil som under de första tre åren beräknas tappa 40% av sitt värde så finns en policy att du amorterar minst lika mycket.

Ränta: Mellan hög. Från ca 6% och uppåt
Sagt av en Bankman: Ett bra alternativ - du kan oftast få ännu lägre ränta om du har alla bankaffärer i samma bank.
Lånebelopp: 5000 - 350 000

Lån med säkerhet

Här kräver men en motprestation från din sida, exempelvis fastighet. bostadsrätt eller andra, för banken värdefulla alternativ. Om det gäller ett hus, sommarstuga  eller en bostadsrätt är det viktigt att få den värderad. Är fastigheten eller egendomen
belånad med ett lägre belopp än vad marknadsvärdet bekräftar, kan du eventuellt belåna denna ytterligare. Bättre lån än detta är nog ganska svårt att få, detta är den första låneformen som du ska försöka att få innan någon annan typ av lån eftersöks.
Nackdelen med denna typ av lån är att det oftast inte går att ta små lån utan banken förväntar sig ett ganska högt lånebelopp för att man ska få det beviljat.
Ränta: Låg ränta. Från ca 4% och uppåt
Sagt av en Bankman: Absolut den bästa typen av lån.
Lånebelopp: Beroende på värdet av säkerheten. Banken vill ofta inte låna ut små belopp med fast egendom som säkerhet.

Checkkredit

Checkkrediten är inte så vanligt förekommande längre utan nu har man oftast ett kreditkort anslutet till en bestämd kreditsumma som man kan spendera för en ganska hög ränta. Det bör ha ett bra ekonomiskt sinnelag för att inte göra av med mer än vad nöden kräver. Varje månad måste krediten betalas tillbaka och avgiften är lite beroende på hur hög kreditgränsen är satt.

En inte så ovanlig situation kan vara att man ligger på minus avdelningen långt innan man har fått sin ordinarie lön insatt på samma konto. Märker du att detta är ett återkommande problem bör du avsluta din checkkredit eller kortkredit så fort som möjligt, bättre att vara förutseende än att ständigt hamna i skuldfällan som kan bli en extremt dyr historia i slutändan.

Ränta: Tämligen hög. Inte så sällan tar banken ut en avgift varje gång du använder dig av denna kredit. Detta gäller oavsett hur stora belopp du än använder.
Sagt av en Bankman: Inget bra att ha, men måste du, så använd endast en liten kreditgräns, Tipset är - max halva månadslönen
Lånebelopp: 5000 – 50 000kr

Kontokortslån

Kontokort kan vara rätt farliga och vilseledande. Hög ränta kan man räkna med som väntar runt hörnet och man kanske har en benägenhet att alltid utnyttja krediten till max. Skulle du nu ändå ha ett kontokort i dina ägor var noga med att betala av den enskilda skulden så fort som möjligt - detta för att slippa dyra straffavgifter och andra konstiga avgifter som eventuellt belastar din sköra ekonomi. Det är så vansinnigt enkelt att handla med kontokort, känslan är inte att man lånar pengar. Många bäckar små som man brukar säga - blir en del pengar när man lägger pussel med alla kvitton som rasslar ut ur plånboken vid en riktig rensning..

Ränta: Hög
Sagt av en Bankman: Finns bättre kort
Lånebelopp: 7000 – 20000kr

Lån av Mamma & Pappa


Föräldrar vill väl oftast sina barns bästa. Tala om för mamma och pappa att du är i en knepig ekonomisk situation och önskar att reda upp allting innan det är för sent. Statistiken visar att det oftast är ett bra sätt att hantera ett tillfälligt, kortsiktigt pengarproblem. Dom kommer säkerligen att vilja hjälpa till om de kan. Nackdelen kan vara att man låter bli att göra rätt för sig och undviker att betala tillbaka - gör ej så ! Se till att betala tillbaka lånet så fort du kan, gärna med en liten bonusränta så att du eventuellt får låna fler gånger när nöden kräver detta.

Flera aspekter kan vara att eventuella syskon i familjen kan tycka sig förbisedda om du inte gör rätt för dig. En blomma kan också vara en fin gest och uppskattas ofta mer än bara ett tack för hjälpen.

Ränta: Mmm
Sagt av Bankmannen: Kom till oss så får du låna.....
Lånebelopp: Helst pyttesmå

Lån av kompisar

Låna pengar av kompisar är egentligen ingen vidare bra ide´. Betalar du inte tillbaka i tid eller går över gränsen beträffande tjat och otaliga försök att få låna pengar kan du förlora din bästa vän fortare än kvickt Du måste alltid ha som regel att betala tillbaka i god tid även om du måste ta till okonventionella medel för att få ihop till den summa pengar som du är skyldig. Ha som mål att alltid visa tacksamhet när du träffar din vän vid återbetalningstillfället Du kan även visa din tacksamhet genom att ha en fin, passande present i beredskap - detta brukar uppskattas tusenfalt och ofta kan man då komma tillbaka om det skulle knipa fler gånger. Har man vänner så var rädd om dom - bättre att låna av morsan och farsan, om det går innan man går till sina närmaste vänner.

Ränta: Inte alls säkert
Sagt av Bankmannen: När du fått tillräckligt med ovänner kom till oss och låna....
Lånebelopp: Mindre belopp.

Pantbanken - Bra artikel i Expressen

Vad pantbanken gör är att belåna olika saker - även dina saker. Vanligast är att man belånar på guldsmycken. Andra vanliga saker man kan belåna på är hemelektronik, musikinstrument, silver, klockor, konst och antikviteter. Tänk på att pantbanken oftast kräver något slags kvitto på föremålet du vill belåna. En positiv fördel är att om du inte kan betala tillbaka din skuld, säljs ditt föremål av pantbanken, blir det ett överskott får du överskjutande andel tillbaka och kan köpa dig lite godis för pengarna. En annan positiv grej är att täcker inte panten din skuld får pantbanken stå för skulden och du behöver inte ens bry dig. Alltså ett lån på pantbanken gör att du inte blir skyldig något, även om du nu inte kan betala tillbaka skulden som det gäller. Det viktigaste att komma ihåg är att du inte får tillbaka ditt föremål om du inte betalar lånet i tid till pantbanken. Så tänk efter fler än en gång innan du släpar dit din finaste, Fender gitarr eller dina snyggaste krokodilstövlar.

Ränta:
Otroligt hög ränta. Kan komma upp till mer än 45%
Sagt av Bankmannen: Betala tillbaka kvickt som ögat, kom sedan till oss och låna mer....
Lånebelopp: Helst mindre belopp.

Förskott på lön

När det är riktigt kris någon månad kan säkert din arbetsgivare gå med på att ge dig ett förskott på nästa lön. Fundera igenom din situation noga först och om du tvekar på grund av nervösitet så kan du ju alltid försöka en annan gång. För ska man vara uppriktig så ger det oftast inget bra intryck när man måste begära ett förskott - arbetsgivaren kan få uppfattningen att man är en riktig slaver. Man vill ju inte få dåligt ryckte bara för att man har kommit efter med sin ekonomi, kanske är det dessutom första gången detta händer! Det ger inget bra intryck till din arbetsgivare att du behöver ett förskott. Du ska vara medveten om att detta helst bör vara en engångshändelse och får ej upprepas - ge gärna en fingervisning till arbetsgivaren om hur du tänker om detta!
Undantag finns naturligtvis om du ligger ute med företagets pengar som då egentligen är dina i vilket fall som helst.

Ränta:
Alltid noll
Sagt av Bankmannen: Hade jag varit arbetsgivaren så hade jag rekommenderat att gå till banken istället
Lånebelopp: Mindre belopp förstås - Max 2000 kr

Slutligen:

Viktigt är också att förstå att pengarna man lånar inte egentligen är ens egna - eller hur ! Sätt upp en lapp på kylskåpet där det står: "Alla mina pengar är inte mina egna utan en del ägs av banken" Sätt in pengarna på ett nytt konto och spendera bara så mycket som det för tillfället behövs och se allt i världen till att betala tillbaka lånet så fort du någonsin kan. Följ mina tips och du kan leva med ett sinne i frid.
källa: www.fattig.se 

Låna alltså inte pengar om lånebilden t. ex. ser ut på detta viset !  
- Exemplet hämtad från nätet !

LånesummaLöptidMånadskostnadTotalkostnad
Låna 500 kr30 dagar625 kr625 kr
Låna 1000 kr30 dagar1 250 kr1 250 kr
Låna 1250 kr30 dagar1 525 kr1 525 kr
Låna 1500 kr30 dagar1 800 kr1 800 kr
Låna 1750 kr30 dagar2 075 kr2 075 kr
Låna 2000 kr30 dagar2 350 kr2 350 kr
Låna 2250 kr30 dagar2 625 kr2 625 kr
Låna 2500 kr30 dagar2 900 kr2 900 kr
Låna 2750 kr30 dagar3 175 kr3 175 kr
Låna 3000 kr30 dagar3 450 kr3 450 kr
Låna 3250 kr30 dagar3 732 kr3 732 kr
Låna 3500 kr30 dagar4 025 kr4 025 kr
Låna 3750 kr30 dagar4 312 kr4 312 kr
Låna 4000 kr30 dagar4 600 kr4 600 kr
Låna 4250 kr30 dagar4 875 kr4 875 kr
Låna 4500 kr30 dagar5 150 kr5 150 kr
Låna 4750 kr30 dagar5 425 kr5 425 kr
Låna 5000 kr30/60 dagar5 700 / 3 145 kr5 700 / 6 291 kr
Låna 5500 kr60 dagar3 440 kr6 880 kr
Låna 6000 kr60/90 dagar3 735 / 2 617 kr7 469 / 7 851 kr
Låna 6500 kr 60/90 dagar 4 029 / 2 824 kr8 058 / 8 472 kr
Låna 7000 kr60/90 dagar4 324 / 3 031 kr8 647 / 9 093 kr
Låna 7500 kr90 dagar3 238 kr9 714 kr
Låna 8000 kr90 dagar3 445 kr10 335 kr
Låna 8500 kr90 dagar3 652 kr10 956 kr
Låna 9000 kr90 dagar3 859 kr11 577 kr
Låna 9500 kr90 dagar4 066 kr12 198 kr
Låna 10000 kr90 dagar4 273 kr12 818 kr

Låna eller låna ut på ett nytt sätt ! TrustBuddy- OBS ! Blev börsnoterat 2011 !
OBS ! Jag ger bara ett exempel på företag som sysslar med denna verksamhet - så du som är intresserad att inleda ett samarbete med TrustBuddy - gör detta naturligtvis på egen risk ! Och det finns fler företag - men detta företag är nog sannolikt ett av de största i Sverige ! Låna eller låna ut - vilket man behöver kanske beror på omständigheterna ! Sedan november 2009 finns företaget TrustBuddy.com i Sverige. Som enda företag i sitt slag vill TrustBuddy gynna privatpersoner genom att de kan låna pengar av varandra. Det är enkelt, snabbt och riskfritt. Dessutom är räntan på utlånade pengar hela 12% vilket ingen bank kan matcha.

 

LÄNKAR till pengar relaterade artiklar:
http://uddafakta.blogspot.se/2013/09/salja-guld-en-bra-affar.html
http://uddafakta.blogspot.se/2013/09/vem-koper-mitt-guld.html
http://uddafakta.blogspot.se/2013/06/vanligaste-sattet-att-bli-rik-pa.html
http://uddafakta.blogspot.se/2012/06/marklig-kansla-tomt-i-planboken.html
http://uddafakta.blogspot.se/2012/05/sista-riktiga-mojligheten-att-bli-rik.html
http://uddafakta.blogspot.se/2012/04/udda-jamforelser-angaende-olika-lan-men_24.html
 

Inga kommentarer:

Vem tittar in !