måndag 19 mars 2012

Lär dig att läsa 300 procent snabbare med denna udda metod

Lär dig att läsa 300 procent snabbare med denna udda metod


Professional development Royalty Free Stock Photo


Ökad läshastighet är en process för att styra den finmotorika processen.
Detta inlägg är en komprimerad översikt över de principer som studenter har lärt sig  vid Princeton University år 1998 vid ett seminarium kallat "PX Project".
Nedanstående skrevs för flera år sedan, så det är formulerat som att Ivy-Leaguer pompösa-ass prosa, men resultaten är övertygande. Metoden är övertygande och misslyckas sällan.
Så här fungerar det ...

  
PX-projektet

PX Project: 3-timmars kognitiv experiment som ger en genomsnittlig ökning i läshastighet med ca 386%.
Den testades med talare som behärskade fem språk, och även en dyslektiker anlitades att läsa tekniskt material på mer än 3.000 ord per minut (WPM), eller 10 sidor per minut. En sida tog 6 sekunder. Som jämförelse är den genomsnittliga läshastigheten i USA 200-300 WPM det vill säga 1/2 till 1 sida per minut. 1% av befolkningen i USA läser mer än 400 WPM i genomsnitt.

Om man förstår ett antal grundläggande principer i den mänskliga visuella uppfattningen, kan man eliminera ineffektivit vid inläsning av text och öka hastigheten av den samma och samtidigt förbättra retentionen.
För att utföra övningarna i det här inlägget och se ett bra resultat, behöver men inskaffa  en bok på mer än 200 sidor som kan ligga plant när den är öppen, en penna, och ett tidur (ett stoppur med larm eller ett äggur är perfekt). Du bör hålla på i 20 minuter i taget av dessa övningar i en omgång.
Först flera definitioner och det som utmärker sig  specifikt inför inläsningen:

A) Synopsis: Du måste minimera antalet ord / text och svepa förbi rader med högre frekvens för att öka hastigheten.
Man behöver inte läsa i en rak linje, utan snarare i en sekvens av "saccadic" rörelser (hopp). Alla dessa "saccades" avslutas med en fixering, eller en tillfällig ögonblicksbild av texten inom ett fokusområde (ca. storlek en fjärdedel 8? av läsytan). Varje fixering kommer att pågå ¼ till ½ sekund beträffande det okända ämnet. För att visa detta för det ena ögat, placera ett pekfinger på toppen av ditt ena ögonlock och skanna sedan ien rak horisontell linje med det andra ögat, du kommer att märka av ett fristående mönster och perioder av ett fixering mönster.

B) Sammanfattning: Du måste eliminera avstannande av text läsning eller det som är ännu vanligare - hoppa ett snäpp tillbaka i meningarna -  för att öka hastigheten.
Den som är otränad engagerar sig i regression (medveten omläsning) och hoppar tillbaka i texten (undermedvetna omläsning via felplacering av ögon fixering) detta påverkar upp till 30% av den totala läsnings tiden.

C) Sammanfattning: Du måste använda ett antal övningar för att öka det horisontella seendets spännvidd och uppfatta antalet ord som är registrerade per fixering.
Otränade individer använda ett centralt fokus, men inte de horisontella, svepande seendet vidd, vid inläsning, och missar därför ca 50% av texten per fixation (antalet ord som kan uppfattas och "läsas" vid varje fixering).

Protokollet
Du kommer 1: lära dig själva tekniken, 2: lära sig att använda dig av en teknik så att hastigheten ökar genom så kallad konditionering, sedan 3: lära sig att testa sig självgenom att läsa med förståelse.
Det är den separata anpassningen till olika sekvenser som är beroende av att hålla dessa åtskilda. Oroa dig inte om hur det går till, om du lär dig att använda den rätta motorikens skicklighet med anpassad hastighet så går det av sig självt, till exempel. Den adaptiva sekvensen är: teknik "teknik med anpassad hastighet" omfattande inläsning och provning av resultatet.
Som en allmän regel måste du träna denna teknik och avancera till 3x hastigheten på den slutliga läshastigheten. Således, om du för närvarande läser 300 WPM och då bör ditt mål var en läshastighet på 900 WPM, det innebär en inlärning av 1800 ord per minut, eller 6 sidor per minut (10 sekunder per sida).

I den här artikeln tar vi upp två tekniker.
1) Trackers och Pacers  (att ta itu med A och B se ovan)
2) Perceptuell Expansion (för att ta itu C)

Nummer 1 - antaganden är ursprungliga
För att avgöra din nuvarande läshastighet, ta tag i den bok som du valt att läsa från (som ska ligga plant när den är öppnad på ett bord) och börja räkna antalet ord i till exempel 5 rader. Dividera detta antal ord med 5, och du har det genomsnittliga antalet ord per rad.

Exempel: 62 ord / 5 rader = 12,4, som du avrundar till 12 ord / rad
Därefter räkna antalet textrader på 5 boksidor och dividera dessa med 5 för att komma fram till det genomsnittliga antalet rader per sida. Multiplicera detta med det ett genomsnittligt antal ord per rad och du har din genomsnittliga antalet ord per sida.
Exempel: 154 rader / 5 sidor = 30,8, avrundat till 31 rader per sida x 12 ord per rad = 372 ord per sida
Markera den första raden som du läste med en timer - sätt den på 1 minut exakt - läs inte snabbare än normalt, och läs med inlevelse. Efter exakt en minut, multiplicera antalet rader genom den genomsnittliga ord - per - rad för att få den aktuella ord-per-minut (WPM) hastigheten.

Nummer 2 - Trackers och pacemakers
Regression, att hoppa tillbaka, och tiden det tar för återhämtning av ord / text kan minimeras genom att använda en tracker och pacemaker. För att illustrera betydelsen av en tracker - har du en penna eller ett finger när man räknar antalet ord eller rader på ursprungsvärdet i beräkningarna? Om du gjorde så, var det i syfte att spåra användningen av ett visuellt hjälpmedel för att styra fixeringens effektivitet och noggrannhet. Ingenstans är detta mer relevant än när man använder en aktiv läshastighet, detta genom att eliminera sådana ineffektivitet.

Fortsättningsvis av denna artikel kommer vi att använda en penna som hjälpmedel. Håll pennan i din skriv hand, du ska stryka under varje rad (med skyddet på), hålla ögat fixerat på pennans spets. Detta kommer inte bara fungera som en tracker (spårare), men det kommer också att fungera som en pacemaker (draghjälp) för att behålla konstant loop och minskar fixeringens varaktighet. Du kan hålla den som om du skulle skriva på vanligt sätt, men det rekommenderas att du håller den under handen, plant mot boksidan.

1) Technik (2 minuter):
Öva på att använda pennan som en tracker och pacemaker. Stryk under varje rad, rikta in dig som tidigare ovanför pennans spets. Håll kvar på varje rad med högst 1 sekund och öka hastigheten efter varje efterföljande sida. Läs nu som vanligt, men det ska under inga omständigheter ta längre tid än 1 sekund per rad.

2) Hastighet (3 minuter):
Upprepa tekniken, håll kvar på varje rad - mer inte mer än ½ sekund (2 rader för en enda "1-1 tusen"). Du kommer antagligen inte förstå vad det går ut på, vilket är förväntat. Reflex inlärning är syftet med denna teknik. Detta är en hastighets övning som syftar till att underlätta anpassningen i ditt system tänk. Minskar inte hastigheten. ½ sekund per rad och detta i 3 minuter, fokusera som tidigare rakt ovanför pennan och koncentrera dig på själva tekniken med denna hastighet. Fokusera på rörelserna, dagdröm inte.

Nummer 3 - Perceptuell Expansion
Om du fokuserar på mitten av skärmen kan du uppfatta en svag registrering av skärmens sidor. Öva upp det perifera seendet för att registrera mer effektivt för att öka läshastigheten med över 300%. Otränade läsare använder upp till hälften av tiden till det perifera fältets marginaler - detta genom att spendera 25-50% av sin tid "att läsa" i marginalerna utan innehåll saknas.
För att illustrera, låt oss ta ett hypotetiskt exempel: ". Förr i tiden, tyckte eleverna att läsa fyra timmar om dagen" Om du kunde börja läsa vid ordet "tid" och avsluta raden vid ordet "fyra", skulle du eliminera 6 av 11 ord, och detta skulle mer än fördubbla din läshastighet. Detta koncept är enkelt att implementera och kombinera med att snabba upp det du redan har övat tidigare.

1) Technik (1 minut):
Använd pennan för att känna efter en konsekvent läs takts hastighet, ta en rad per sekund. Börja med att gå 1 in från det första ordet i varje rad, och avsluta med gå 1 in från sista ordet.
Håll kvar varje rad i högst 1 sekund och öka hastigheten med varje efterföljande sida. Läs nu, men du ska inte under några omständigheter ta längre tid på dig än 1 sekund per rad.

2) Technik (1 minut):
Använd pennan för att känna efter läs takten med en konsekvent hastighet - en rad per sekund. Börja på 2 ord in från det första ordet i varje rad och avsluta på 2 ord in från sista ordet.

3) Hastighet (3 minuter):
Börja med minst på 3 ord in från det första ordet i varje rad och avsluta på 3 ord in från sista ordet. Upprepa tekniken, håll kvar varje rad lite men inte mer än ½ sekund (2 rader för en enda "1-1 tusen").
Du kommer antagligen inte förstå vad det går ut på, vilket är förväntat. Reflex inlärning är syftet med denna teknik. Detta är en hastighets övning som syftar till att underlätta anpassningen i ditt system tänk. Minskar inte hastigheten. ½ sekund per rad och detta i 3 minuter, fokusera som tidigare rakt ovanför pennan och koncentrera dig på själva tekniken med denna hastighet. Fokusera på rörelserna, dagdröm inte.

Nummer 4 - Beräkna New WPM läshastighet
Markera den första raden läs med en inställd timer - ställ på 1 minut precis. Läs så snabbt du kan men utan att tappa bort innehållet betydelse. Multiplicera antalet rader med den tidigare fastställda genomsnittliga ord - per - rad  - för att bestämma dina "nya ord per" minut (WPM) hastighet.
Grattis till dig som orkat läsa hela artikeln - Nu är det bara att sätta igång med övningarna och kanske kan det bli nytt läs, hastighetsrekord efter hand som inlärningen får betydelse för dina ambitioner.


Inga kommentarer:

Vem tittar in !