söndag 19 februari 2012

Ovanliga, udda sätt att tillaga sitt kaffe. Njut av ditt kaffedrickande !

Ovanliga, udda sätt att tillaga sitt kaffe på. Njut av ditt kaffedrickande ! Kaffe sägs ofta att vara världens vanligaste dryck !

Coffee Beans

Vi i Sverige älskar vårt kaffe och vårt sätt att fika på, fikatradionen är flera hundra år gammal och redan på 1700 talet började det smakas på denna på den tiden exklusiva dryck. Ett känt begrepp är kafferepet ( kafferep ) som kan sägas vara en kvinnlig företeelse och umgängesform. Snart började adeln att ta till sig kaffedrickande med en vacker kaffekanna på bordet - detta var ett vanligt sätt att umgås i de högre ståndskretsarna. Under 1700 talets mitt sökte man sig till ett kaffehus  som började att dyka upp lite varstans. Männen dominerade kaffedrickandet på 1700 talet och på 1800 talets mitt började kafferepet att sprida sig bland societetens kvinnofolk där även kakor och dåtidens godis serverades ihop med kaffet.

Så här dricker jag mitt kaffe ! Detta får gärna kommenteras nedan!
 1. Jag häller uppvärmd mjölk i en stor kopp först, sedan häller jag sakta men säkert i ett kvalitetskaffe i mjölken och rör om efterhand som det behövs. När det är fyllt till kanten är det dags att avnjuta en mycket god kaffestund. 
 2. Koka upp mjölken och vispa så att mjölken får ett tjockt lager skum. Ta bort mjölken från värmekällan innan den hunnit koka mer än någon minut. Förbered sedan en stor kopp. Häll först i den varma mjölken, fyll på med kaffet och placera skummet från den kokta mjölken på toppen av glaset. Dekorera gärna mer lite strösocker och malen kanel. 
 3. Polackerna mal kaffebönan på turkiskt manér, värmer ett glas så att det knappt går att hålla i, fyller up glaset med 25 procent kaffe och häller sedan i hett uppvärmt vatten. Man låter kaffepulvret sjunka så sakteligen, eventuellt rör man om med en liten sked, en del socker kan också komma ifråga. Men eftersom inte allt pulver sjunker så kan du räkna med att du har en del kaffepulver mellan tänderna och ser ut som en gammelsvensk som har snusat grovt hela sitt liv. Dags att ta fram tandborsten alltså!
 4. Irish Coffe special: Gör så här. Koka kaffe. Blanda i whiskey och vaniljsocker - får inte koka!
  Häll upp i ett trevligt glas (åk till Irland och köp irländska kaffeglas) Toppa på med krämig grädde. Servera så varm det går. Tips! När du häller över grädden håll då skeden upp och ner precis över kaffet, häll grädden försiktigt på skeden och låt den glida ner i kaffet - då blandas inte kaffet med grädden.
 5. Kaffe som blandas med sprit finns i nästana alla länder på olika sätt. Caffè Coretto (med Grappa eller Sambuca), i Spanien Café Carajillo (med Brandy) i Storbritanien (med Whiskey) och i Sverige Kaffekask (med brännvin) Det är riktigt kaffe dé. 
 6. Snabbkaffe eller Pulverkaffe: Blanda ihop vaniljsocker, pulverkaffe, tjock grädde och chokladpulver. Värm vatten och blanda alltihop ordentligt, låt stå och dra några minuter. Blanda i några koffeintabletter och prova att hälla i lite Whiskey på detta också. Du piggnar till direkt och dessutom kommer du att kunna hålla dig vaken hur länge som helst. 
 7. Gott kaffe gör du så här: Det ska vara nytappat och iskallt när du bryggar ditt kaffe. Kokar du vatten på spisen ska du bort grytan innan det kokar upp helt och hållet - när du ser bubblorna så är det rätt tid att hälla över kaffet för att det ska bli max arom effekt. Tänk på att ha rena redskap när du håller på med att fixa kaffet så slipper man konstig bismak. Låt inte kaffet stå för länge då får det en konstig, bitter eftersmak som kan vara lite agresivt för magen också.
Det tog inte så lång tid innan man även började bjuda på själva kaffebrödet ihop med gott kaffe som oftast på den här tiden kokades på den fina vedspisen som man hade i köket. Detta underlättade naturligtvis kakbaket och man var ofta hela familjen församlade när första smakbiten var på väg till bordet.

Kaffekalaset var ännu lite modernare och infördes av det svenska bondesamhället. Och det kunde bli riktiga praktbjudningar för när det var kalas så var det kalas på riktigt och det gav respekt och status i de små svenska byarna. Som alla vet så finns det många olika varianter av kaffemaskiner och den mest kända kaffemaskinen i modern tid är givetvis kaffebryggaren.Gevalia är en vanlig kaffesort, Zoega är en annan kaffesort och kan sägas vara ett kvalitetsmärke.


Nu till lite udda blandningar av kaffe och udda kaffemaskiner som med fördel kan delas in i olika segment eller grupper.
   
ESPRESSO NORMALE
Italienskt kaffe serverat i liten mängd, (c:a 0,2-0,3 dl) i en kopp som rymmer ungefär 0,5 dl, Bryggt antingen med ångteknik (i Moccabryggare på spisen eller i en elektrisk ångbryggare) eller med kompressorteknik där vattnet pressas genom ett mer finmalet kaffe med gärna 9 Bars tryck.
Det senare ger en mer riktig och smakrik Espresso (6-7g kaffe per kopp används).
En riktigt bra Espresso, eller Caffé som Italienaren säger, karaktäriseras av en fyllig smak & en kraftig Crema, (gul hinna på toppen). Espressokaffe är ofta (till största del) gjort av Arabicabönor och dessutom är rostningen olik vårt Svenska kaffe.

   
ESPRESSO DOPPIO (dubbel espresso
Som Espresso normale, men dubbel mängd.

   
ESPRESSO LUNGO (lång espresso)
Samma mängd kaffe som en normal espresso men med större mängd vatten.

   
ESPRESSO RISTRETTO (kort espresso)
Samma mängd kaffe som en normal espresso men med mindre mängd vatten.

   
ESPRESSO CORETTO ("tillrättavisad" espresso)
En espresso spetsad med t.ex. Grappa, Sambucca, Cognac eller dylikt.

   
ESPRESSO MACCHIATO ("märkt" espresso)
En normal espresso toppad med varm (ej skummad) mjölk.

   
ESPRESSO CON PANNA
Som Macchiato men mjölken ersätts med en klick vispad grädde.

   
CAFFÉ AMERICANO
Som espresso Lungo men man tillsätter varmt vatten till en normal espresso.

   
CAFFÉ FREDDO
Kyld espresso som sötas och oftast serveras i ett högt glas tillsammans med is.

   
CAFFÉ LATTE (även café au lait,då med Franskrost)
Espressokaffe blandat med ångad mjölk, normalt 1 del Espresso & 2 delar mjölk, eventuellt toppad med lite skummad mjölk. Även försvenskat version /uttal och kallas då Kaffe Latte.

   
LATTE MACCHIATO
Ångad (ej skummad) mjölk, toppad med en espresso normale.

   
CAFFÉ MOCHA
Lika delar Espresso & Chocklad som fylls upp med ångad (ej skummad) mjölk,
toppas med en klick vispad grädde.

   
CAPPUCCINO
En klassisk Cappuccino består av lika delar: Espresso, ångad mjölk och skummad mjölk.

   
CAPPUCCINO SCURO (torr cappuccino)
Använd en mindre mängd ångad mjölk & mer espressokaffe.

   
CAPPUCCINO CHIARO  (våt cappuccino)
Använd en större mängd ångad mjölk & mindre espressokaffe.

   
CAPPUCCINO FREDDO (kyld cappuccino)
Serverad med is, vanligen i ett glas.

KAFFE FASSETT (konstnärlig anknytning)
Observera att detta namn inte har speciellt mycket med vanligt kaffe att göra. Utan Kaffe Fassett är en Amerikansk konstnär uppvuxen i San Fransisco år1937. Mannen stickar tröjor och kuddar, kviltar, knyter mattor, syr lapptäcken och broderar, allt i sprakande färger och mönster från växtriket. "Like a garden" som han själv uttrycker det.BARISTA
En bartender som tillreder olika kaffedrinkar kallas för "Barista". I Italien är en Barista en vanlig bartender och inget annat. Alltså en bartender som är duktig på att tillreda kaffe drycker i alla dess former. Det finns dessutom tävlingar inom denna genre och det arrangeras baristertävlingar och mästerskap mm även i Sverige sedan 1998.
 • Gevalia kaffe - Kaffe sort som en del gillar
 • Kaffe espresso - Mustigt kaffe som är täckt av ett sammansatt, fast skum
 • Kaffebryggare - Ett måste när man  bryggar kaffe
 • Ekologiskt kaffe - Hallo, du köper väl inget annat !
 • Kaffe mode - Man klär sig efter den dryck man intar
 • Riktigt kaffe - Ett kaffe som inte gjort av t. ex. bark
 • Koka kaffe - Förr var det vanligare att man kokade kaffe
 • Lavazza kaffe - Kaffe i kapselform med fördel Italiensk espresso varianter
 • Instant kaffe - Kaffe som alltid finns att tillgå - Bryggaren stängs aldrig av
 • Kaffets historia - Den finns att läsa på Wiki t. ex.
 • Kaffe på jobbet - På jobbet dricks det kopiösa mängder kaffe
 • Kaffeautomater - Kaffebryggaren, espressomaskiner, färskbryggautomater, instantautomater, perkolator
 • Kahls kaffe - Säljer olika kaffe och tesorter
 • Classic kaffe - Klassisk kaffe som på demn agmla goda tiden
 • Kaffe forum - kolla här om du har frågor om kaffe
 • Kaffekanna - Häll i och häll på och häll ur
 • Kaffekvarn - Den gamla hederliga kaffekvarnen - vem kommer inte ihåg den.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Vem tittar in !