tisdag 24 januari 2012

Konstiga, udda böcker du kan kolla in och bör läsa om du törs

 
Var får man tag i udda, ovanliga, lite konstiga böcker ?- Sist men inte minst roliga böcker !

Därv av Tatiana Tolstaja. Handlar om Benedikt som lever i en dystopisk värld efter den stora smällen. Folk är missbildade på alla möjliga sätt och deras traditioner är rätt skojiga. Köp denna bok på nätet !


I Taket av Eric Chevillard. Brist på bostäder gör att folk börjar leva i taket. Upp och ner på innertaket dvs.

Historien om det Gamla Barnet av Jenny Erpenbeck - Ja, en historia om ett barn, ett konstigt barn. Boken har dessutom, enligt mig, ett av de mest obehagliga omslagen någonsin.

Johnny got his gun, av Dalton Trumbo. Boken ska handla om johnny själv, som precis varit med i första världskriget där han blivit av med både armar och ben. Vad jag vet utspelar sedan hela berättelsen inne på ett sjukhus, där johnny ligger i sin säng utan att kunna göra något. Jag har för mig att varken hans hörsel, röst eller tal fungerar, så han lever nästan helt utan sinnen. Johnny kämpar genom hela boken med att hålla sig mentalt stabil. Har för mig att de stoppar i honom LSD någon gång, kan ju vara rätt intressant att läsa om hur han upplever ruset - utan några sinnen.

Kafka on the Shore" och "The Wind-Up Bird Chronicle" av Haruki Murakami. Den första handlar om en tonårig kille som rymmer hemifrån och bosätter sig i ett privat bibliotek, där han läser "Tusen och en natt", och om en gammal man som letar reda på bortsprungna katter. Ju längre man kommer desto mer börjar boken utspelas i någon slags konstig metafysisk verklighet. Köp dessa böcker på Internet.

"The Wind-Up Bird Chronicle" (Fågeln som vrider upp världen) Den handlar om en arbetslös man vars fru lämnar honom. Samtidigt är hans katt bortsprungen, han blir vän med en märklig flicka som bor i samma område som honom, och han börjar tillbringa den mesta av sin tid sittandes på botten av en torrlagd brunn.

Mark Z. Danielewski  House of Leaves, är något av det märkligaste jag läst i textkonstruktion och handling då viss text är spegelvänd, annan upp och ner och om jag inte misstar mig går viss text i spiraler. Samtidigt pågår två stycken handlingar i boken, den ena är huvudtexten och den andra är fotnoter av en som tidigare läst texten "du" läser. Har du en bokhandel i din närhet - kolla in denna bok eller beställ. Även biblioteket kan ha den !

Raymond Queneau, en riktigt skön fransk författare som experimenterade mycket med sitt
språk och bildade OULIPO gruppen. Blå blommor är min favorit och handlar om en ekonomiskt oberoende parisare i en huspråm.

Richard Brautigan, I sockret av meloner: en mer surrealistisk bok som riktigt osar Hippie.

Gabriel Garcia Marquez, Patriarkens höst, en roman om en fiktiv diktator på nedgång.
Den onde diktatorn säljer havet till ett annat land vilket gör att hans egen befolkning blir olycklig av att bo vid en horisontlös slätt. Just de magiska inslagen i berättelsen gör att språket blir väldigt snyggt med många ovanliga formuleringar, åtminstone för någon som är ovan vid den typen av litteratur.

Kleinzeit av Russell Hoban.
Skum berättelse, väldigt skum. Kleinzeit får en märklig ramsa i huvudet och skriver en annonstext som genast ger honom sparken från annonsbyrån. Han går till en läkare och hamnar på ett sjukhus varifrån ingen patient någonsin blivit utskriven. Han träffar Syster och Rödskägg, han samtalar med Sjukhus, Död och Gud, han vinner ett gult pappers kärlek och uppfyller ett glockenspiels hemligaste drömmar...

The missing person's guide to love
En engelsk kvinna bosatt med sin man i Turkiet åker hem till England för att gå på begravning. Hon ser tillbaka på sin barndom, minns en tjejkompis som försvann spårlöst. Ett tag i sin ungdom bodde huvudkaraktären hos sin moster och dennes inneboende, en uteliggare som brukade vara operasångerska. Huvudkaraktären sms:ar sin man (som är kvar i Turkiet) för att fråga hur deras lilla dotter mår. Maken svarar med diffusa sms om att huvudkaraktärens kompis är på besök, denna kompis har ett namn som huvudkaraktären aldrig hört talas om förut. Kommer inte ihåg resten i detalj, men genom hela boken så samtalar huvudkaraktären med en gammal killkompis som hon inte har träffat sedan deras tjejkompis försvann (vilket skedde kanske 16 år tidigare) Köpte denna bok av en kompis som inte fattade nånting av handlingen. Kolla på nätet !

Flann O'Brien, Den tredje polisen.
Den innehåller en mycket märklig twist som det är lätt att missa men som är ytterst finurlig.

Tusen Tranor av Yasunari Kawabata.
Den handlar om en ung man som börjar dejta sin döda pappas älskarinna. Stora delar av boken utspelas under te-ceremonier, där de pratar om sina antika koppar som de vore människor. "Åh, de ser så lyckiga ut när de står bredvid varandra!"

Sköna förlorare, av Leonard Cohen
En hustru krossad under en hiss, en levande dildo, ett indianhelgon från 1600-talet, en huvudperson som stänger in sig i sitt kök och onanerar tills hela köksgolvet är klibbigt av sperma... Poesi, humor, allvar, surrealism, erotik, historiska fakta...Farsans böcker som jag fått överta - vet inte om dom finns i nån bokhandel.

Biblioteket i Babel, av Borges
Novellsamling som i sina bästa stunder får tanken att svindla. Eller vad sägs om ett till synes oändligt bibliotek innehållande inte bara alla böcker som någonsin skrivits utan också alla som ens är tänkbara: "framtidens historia i detalj, ärkeänglarnas självbiografier, Bibliotekets oförfalskade katalog, tusentals falska kataloger, bevis på dessa katalogers bedräglighet, bevis för bedrägligheten hos den felfria katalogen...".

Kejsardagar och furstenätter.
Som författare anges Teresina, Storhertiginna av Bourbon-Siena men bakom pseudonymen döljer sig i själva verket Birgit Th. Sparre och Knut Bonde. Nu var det många år sedan jag hade boken i min ägo men den blåblodiga duon ägnar sig, såvitt jag minns, åt en hejdlös drift med ytterst osmaklig och löjeväckande bördstolthet. Tyvärr känner jag inte till något om bakgrunden men jag vore hemskt tacksam om någon som vet mer kan fylla i luckorna. Hur mottogs boken när den gavs ut 1945? Vad är det för människor som figurerar på bilderna? *Fick tag i en hel del böcker på loppis och man kan säga att jag fick de nästan gratis

Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher, Tove Meyer: ”Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken” (Lind & Co)
Och så till bokens andra del: Avslöjandena. Som inkluderar serbiska gangsters, jaktstugor och strippor och en svamlig intervju på 19 sidor med en nervös man som sägs ha fixat tjejer till kungagängets fester. Först och främst: Det går inte att, även om många redan försökt, dra alla bokens uppgifter över en kam. Samtliga måste bedömas var för sig.

Cerebus av Dave Sim. Började som en parodi på Conan the Barbarian men övergick efter några volymer till en extremt egensinnig (liksom politiskt inkorrekt) reflektion över könsroller, vänskap och konstnärligt skapande, för att ytterligare några volymer senare övergå till att innefatta stora textsjok med pasticher på bl.a. Hemingway. I näst sista volymen finns sedan en lång genomgång av en minst sagt udda bibeltolkning. Allt illustrerat på det mest fantastiska, innovativa sätt man kan tänka sig.

Slutligen - några roliga böcker ! 

Dilledagboken - en finsk fyllbults berättelser! "Juha Vuorinens absurd, ärlig och skamlös snuskhumor som till en början publicerades på Internet slungar de småborgerliga värderingarna åt helv... och gör skrattmusklerna hårda och ömma. Akta er bara så att ni inte kräks när ni läser boken - och sitt inte som jag och försök att läsa boken på en buss - då kanske någon ringer 112 för att få dig avkastad på grund av skarattsalvorna som flyger i luften utan att någon förstår varför av med passagerarna.Min bok om prinsessor av Amanda Eriksson
I den här boken kan du läsa om Emma, som är nån sorts prinsessa. Det finns ganska gott om olika sorters prinsessor. Du blir också presenterad för t.ex. Den långbenta tårt-gnagaren, Party-prinsessan, Vims-prinsessan och Den kungliga prinsessan. Typiskt för prinsessor är tydligen att de ofta är glad-arga, hatar att städa (spelar det nån roll var grejerna ÄR? Man bor väl inte i ett museum heller) och att de gillar tårta. Om de inte får tårta minst en gång i veckan händer det konstiga saker.


Dansa på min grav av Aidan Chambers 
Boken borde egentligen vara sorglig men är skriven med en varm och underfundig humor som håller en leende rakt igenom och får en att explodera i skratt hela tiden. Dessutom en av ytterst få böcker som tål att läsas om och om igen!

Tom Sharps ”Wilt” är hysteriskt rolig, man skrattar högt regelbundet under hela läsningen. Vi var på semester med fem familjer och alla ville läsa eftersom det lät så roligt. Boken gick runt till sex personer och alla skrattade hejdlöst.

*Reidar Jönsson ”Mitt liv som hund”  är också riktigt bra - man skrattar och gråter om vart annat vid flera tillfällen. Riktigt bra barndomsskildring som jag vill lyfta upp.


Alte Buecher.JPG 

Bokhandlare på nätet där man eventuellt kan få tag i en del av dessa böcker.


adlibris
bokia
ordochbok 
bokus

Inga kommentarer:

Vem tittar in !