fredag 23 december 2011

Varför Windows 7 är så bra?

Inte så många men en del bra nyheter...

Windows 7 är en vidareutveckling av operativsystemet Vista det. Man ska ha klart för sig att när man undersöker dom få nyheterna som innefattar Windows 7, blir man i första läget något besviken. Man kan säga att dom storslagna nyheterna visar sig med sin frånvaro, den här gången har Redmond folket koncentrerat sig på förfiningar, justeringar och optimering av hela systemet.

Man kan märker genast att Windows 7 känns rappare i nästan allting man gör och mätningar visar även att det stämmer. Man känner direkt att hårddisk och systemhanteringen har bättre prestanda även om, det bara är marginella mätvärden. En stor förbättring är snabbare start än Vista - fönsterhanteringen, hanteringen av tjänster är också förbättrad och hela gränssnittet känns fräscht och nytt.              

Som bekant så fick ju Windows Vista ganska mycket kritik när första versionen kom ut på marknaden, så här märks det tydligt att Microsoft har tänkt i dom rätta banorna och gjort nästan allt lite bättre med Windows 7 än med Microsoft Vista - detta för att optimera, förfina och putsa dom taggiga kanterna så mycket det går. Nu är det mycket roligare igen att jobba med Windows än det har varit på mycket länge.     

En trevlig funktion är den så kallade "Jump lists"  högerklicka på valfri ikon i aktivitetsfältet så hoppa en meny upp som nu kallas Jump list. Vissa program kan du starta ögonblickligen och direkt från Jump  list menyn till exempel Nya Media Playern - svep över aktivitetsfältet och undersök nya musikfavoriter eller nya filmfavoriter - mycket snyggt uppbyggt. Även Live Messenger är smidig att jobba med - bara att klick på höger sida och navigera vidare därifrån - snabbklicka dig till din Hotmail till exempel.

Allting som man upptäcker är inte samma gränssnitt som i Vista. Aktivitetsfältet känns fräscht och nytt och ger dig den största behållningen och nyheterna. Är man Mac-ägare kan man nog eventuellt tycka att Microsoft har plagierat en del  från deras plattform och förändringen är den största sedan introduktionen av Microsoft Windows 95 - Oj, oj, oj

Har man provat på Windows 7 under en längre tid är det svårt att gå tillbaka till något annat existerande Windows OP. Och skulle man ändå vilja behålla nåt av det gamla - t. ex. Windows 95 så går det faktiskt att ställa in olika funktioner så att det påminner i stort det nu ganska ovanligt förekommande OP sytemet Windows 95. Jag slår vad om att det inte finns många läsare till den här artikeln som någonsin kommer att gå detta steget tillbaka.

Ska man klaga lite på några saker så är det på program sidan som man kan känna sig lite vilse. Varför ta bort vissa vardagliga (man behöver) program som man kan tänka sig att ha användning för utan att behöva ny införskaffa allting vid ett köp av en ny dator. Jag vet - en del ganska hårt kritiserade i Vista, men man kunde ju förbättrat istället för att slänga ut alla dessa program - SYND ! Jag tänker då mesta dels på brännarprogram, e-mail, bilbehandling mm.

En funktion som jag har svårt för och inte begriper riktigt är Homegroups - att kunna koppla ihop olika datorer och till och med MAC datorer i ett nätverk, lite smidigare och utan för mycket huvudbry. Problemet är att få detta att fungera med tidigare versioner av MAC eller Windows - detta hade varit riktigt behövligt och vi hoppas väl att tredje parts programutvecklare utvecklar några alternativ så småningom. 

UAC - säger jag bara. Hur många av oss Vista Windows användare har väl inte stängt av denna funktion - jag har! Alltså  >User Account Control< en säkerhetskontroll eller funktion som fått många att gå i taket. Ifrågasätter allting du gör på datorn - hua ! Rutan som dyker upp i tid och otid och som du alltid måste klicka bort! Men i Windows 7 så blir du lite gladare för nu dyker fönstret upp mycket mindre än det gjorde förrut - Bra ! Microsoft ! Användarvänligheten har segrat - Microsoft har lyssnat på massan som hojtat högt och ljudligt från alla håll och kanter.

Så ! Visst ! Man har verkligen lyckats att skapa något riktigt bra här. Kritiken är egentligen bara bagateller i sammanhanget och vill man ha något nytt och snyggt för ögat så ska man investera nu. Bort med det gamla, och in med nytt tänk. Låt pengabörsen bestämma vilken version som du suktar efter. Se nedan - vilka Windows 7 versioner som finns att välja på.

Windows 7 Starter
Cirkapris: Finns endast för netbook datorer, box saknas.
Systemkrav: 1 GHz 32- eller 64-bit processor, 1 GB minne (2 GB 64-bit), 16 GB Plats på hårddisk (20 GB 64 bit), Directx 9-kompatibelt grafik med wddm 1.0 eller högre.
Omdöme: Windows 7 starter är mest avsedd för exempelvis mini datorer, kallas även för netbook datorer. Saknar Aero-gränssnittet och bara 32 bitars system. Den följer bara med vid köp av en så kallad netbook och kan därför inte köpas så att säga rakt över disk.

Windows 7 Home Premium
Cirkapris: Fullversion: 2 000 kronor. Uppgradering: 1 100 kronor.
Systemkrav: 1 GHz 32- eller 64-bit processor, 1 GB minne (2 GB 64-bit), 16 GB Plats på hårddisk (20 GB 64 bit), Directx 9-kompati grafik med wddm 1.0 eller högre.
Omdöme: Prisvärd Windows 7-version. Innehåller de flesta funktioner man behöver och priset känns rätt om man jämför med Professional- och Ultimate-versionerna. Måste köp!

Windows 7 Professional
Cirkapris: Fullversion: 3 100 kronor. Uppgradering: 2 000 kronor.
Systemkrav: 1 GHz 32- eller 64-bit processor, 1 GB minne (2 GB 64-bit), 16 GB Plats på hårddisk (20 GB 64 bit), Directx 9 kompatibelt grafik med wddm 1.0 eller högre.
Omdöme: Fortsättning på Home Premium versionen innehåller avancerade nätverksfunktioner, möjlighet att fjärrstyra datorn, använda avancerad kryptering. Ni som känner att det är vad som krävs av ett OP bör välja denna. Prisskillnaden är dock minimal upp till Ultimate. Pro känns lite överarbetad i detta sammanhang och lite önödig.

Windows 7 Ultimate
Cirkapris: Fullversion: 3 200 kronor. Uppgradering: 2 100 kronor.
Systemkrav: Liknande - Home Premium (kolla tidigare info).
Omdöme: Ultimate versionen har allting igång och aktiverat nåt som kan kännas väldigt pretantiöst och överarbetat. Man får nog erkänna att man kommer nog aldrig att ha användning för alla dessa funktioner. Priset sätter också sina gränser, kanske bättre att satsa på någon billigare version och uppgradera efterhand när man känner att behovet finns där.    
OBS ! Priserna kommer naturligtvis att bli lägre med tiden !Inga kommentarer:

Vem tittar in !