lördag 24 december 2011

Varför Apple Mac är så bra !

Det finns grund för varför man väljer MAC datorer !

När man frågar någon som är MAC användare varför dom har valt denna plattform blir dessa individer ofta lyriska när dom berättar varför och av vilken anledning dom har köpt en MAC, ofta en mycket dyrare dator med samma prestanda som en använder Windows plattformen - ingen idé att övertyga dom om nåt annat - har man bytt till MAC så har man.....  Och ! Dom är faktiskt otroligt stabila och man har definitivt förtroende för att säkerheten är hög - att en MAC blir infekterad av virus är högst osannolikt minimal, det finns endast en handfull virus till denna platform. Ja ! Med MAC är det nog bara att trycka på knappen, gnugga händerna och låta maskinen göra sitt arbete utan krångel, problem och få krascher. 

Men är det verkligen så ? Japp ! Så är det faktiskt. Apple har gjort ett mastodont arbete för att behålla sitt rykte på en mycket hög nivå.
   
Små iakttagelser !

Många tycker säkert att MAC OS X och Win XP liknar varandra om man ser det till som ögat uppfattar det. Men har man bara provat MAC ett tag så blir man mer och mer övertygad om vilket som känns upplyftande att fortsätta med - med andra ord MAC. Många håller säkert med mig och många kommer säkert också att vilja bevisa motsatsen. I Windows visas (originellt) menyer i Microsofts anda, MAC däremot lägger menyer alltid längst upp på skärmen om man nu inte vill utforma det lite mer personligt förstås. MAC känns lättare att navigera med musen - massor med finurliga lösningar - ja man blir såld på MAC efter hand, det är en sak som jag har lärt mig. Beror det kanske på att Apple är med i hela utvecklings kedjan ? Tillverkar dator, program, OP och har sinne för det grafiska gränssnittet. Mm - Ja ! vem vet - kanske är det så ?

En del vill ju påstå att avsaknaden av virus gällande MAC beror på av att antalet MAC användare är så begränsad. Nå säga vad man, vill men nu finns det ca 30 miljoner MAC användare i världen så det kanske inte är hela sanningen. Men här ger jag er en länk - Mac OS historia - för att den som vill kan fördjupa sig i vad det hela handlar om. OS X som också kallas för Darwin är en gratis, öppen UNIX (kärna) som bygger på FreeBSD. Detta OP har faktiskt funnits i mer än 30 år och på denna tid har man förstås lyckats ganska bra att hitta säkerhets problem och säkerhets hål mm. Om man undersöker hur många virus som man har upptäckt under åren när det gäller MAC datorer så är läsningen riktigt behaglig. Om man ser till Office för MAC så fungerar dom inte ens till MAC - men skaffa ändå ett skydd (virusprogram) i fall du får ett dokument via mail som du inte vet omständigheterna om. Lista på MAC virus kan du hitta här - Charles Gaba

Program som du kan räkna med och som följer med vid ett MAC köp.
 1. iPhoto = fixa till och redigera dina digitala bilder
 2. iChat = chatprogram som är vida känt, videotelefonera över nätet
 3. Web = här kan du tillverka din egna hemsidor
 4. iMovie = videoredigera dina egna filmer
 5. Mail =mail eller e-post program om du så vill
 6. Safari = web surfare - surfa säkert
 7. iCal = kalender för personliga händelser
 8. iTunes = ingen som missar detta progrm - webbradio, spela din musik köp musik mm
 9. iDVD = DVD kopiering mm
 10. iSync = synkronisera dina enheter med detta program
 11. QuickTime = Japp finns ju för Windows också - multimedia spelare mm
 12. GarageBand = Börja att komponera och skapa musik från grunden
 13. Apache = erkänd webbserver
 14. Brandvägg måste man ha
 15. Fler kommer hela tiden - bara att kolla på nätet när dom dyker upp


Lite mera kuriosa som kan vara rolig och intressant läsning.

Hacke  = Tävling som hölls 1997 där man hade som uppgift att ta sig in på en MAC server - så hur gick det? - Efter ca 20 000 intensiva försök fanns det fortfarande ingen som hade lyckats med denna bedrift.
Man försökte ytterligare en ggn efter att Apple kompletterat och förfinat systemet, då krävdes 250 000 försök.

Amerikanska armén bytte sina Windows baserade sevrar mot MAC sevrar eftersom dom hade tröttnat på alla säkerhetsproblem som man upptäckte praktiskt taget dagligen. Nu verkar det vara frid och fröjd beträffande deras sidor som tidigare, alltid var i skottgluggen

Det finns en favoritfras hos MAC användare som lyder ungefär så här - lite fult är det förstås, men bara för den här gången. Man väljer en MAC dator om man känner att arbetsinsatsen ska bli en realitet. Man väljer en Windows baserad dator om man gillar att jobba och plocka med själva datorn.  Sedan gör det ju inget om utseendet är att föredra när man ser en MAC - Hoppsan - Sorry !

Nu kan MAC även köra på INTEL baserade datorer. Hösten 2006 var introduktionen klar och nu är det inget konstigt alls att man kan köra både Windows 7 och MAC i samma burk.

Mac mini, iMac och MacBook är varianterna för den vanliga hemanvändaren och även för proffsen, de har därför blivit extremt omtyckta att ha på kontor och andra offentliga institutioner - framför allt skolor med självaktning, som ofta är snabba att köpa in MAC datorer. Besparingen för att slippa köpa in licenser för antivirus program mm är heller inte att förakta - dessutom blir datorerna inte gamla lika snabbt som en PC.
När bör du köpa en MAC ? Min åsikt är att om du håller på med musik, bild och / eller videoredigering ska du välja en MAC - stabilt och krasch säkert ! Köp en PC om du gillar att påverka, bygga eller plocka upp och riva ned din dator själv. Allting går att byta till bättre prestanda grejer som till exempel ljudkort, grafikkort, nätverkskort och listan kan göras ännu längre. Kommentera gärna ! Tack för mig !


Inga kommentarer:

Vem tittar in !