onsdag 21 december 2011

I Atacamaöknen är det 400 år mellen regnskurarna ?

Torraste platsen på jorden är troligtvis Atacamaöknen i Sydamerika. Det påstås att det inte regnar alls på vissa platser. Regn är något högst ovanligt och det ryktas att det på vissa ställen inte regnat på över 400 år.


Äventyrs Tips - om man vill ta sig med till exempel motorcykel (enduro) mellan Chañaral och San Pedro de Atacama  - färdavstånd ca 750 km. Första delsträckan går genom nationalparken Pan de Azucar - vilken upplevelse sedan snabba ryck genom heta och torra Atacamaöknen intressanta observationer kan man göra vid dom stora gruvorna, mot underbara San Pedro de Atacama.

Inga asfalts vägar här inte utan bara hårt packad sand eller lera. Underbart att sitta på en motorcykel och få uppleva detta vidunderliga landskap. Utan några större problem fortsätter man till San Pedro de Atacama  som höjer sig c:a 2400 meter över havet - fantastiskt och man blir helt betagen. Om man inte visste var man var skulle man tro att man har hamnat på Mars. Man åker precis i samma höjd som havet och några 10 tals minuter senare är man på 4500 meter och temperaturen sjunker dramatiskt beroende på höjdskillnaderna. Inga problem med några bilköer här - två timmars färd inget fordon så långt ögat kan se - en timme till och man möter en lastbil med ett lass med sand - typ.

Snabbt till San Pedro som är en riktig oas i öknen man kan också beskåda Valle de la Luna - fritt översatt till måndalen. Mm - vilket underbart namn på ett berg. Stanna till kvällen och beskåda solnedgången, får inte missas. Ibland kan avstånden kännas påfrestande och nästa etapp till Arica i norra Chile som gränsar till Peru är inget undantag. Men gillar man fina sandstränder och paradisliknande förhållanden så är detta platsen att stanna på en tid. Gränsen mellan Chile till Peru är heller inga problem att passera men kan vara lite besvärligt med papper, stämplar och pass mm. Staden Arequipa kändes större än på kartan med lite kaotisk trafik och ett evigt tutande som kändes lite irriterande, men efter ett tag vande man sig vid detta också.  

Ravinen Colca Canyon som Grand Canyon i USA men mycket djupare - ja kanske dubbelt upp om man inte mäter så exakt. Äntligen råkar vi på asfaltsvägar igen och det blir lite högre fart igen längs kusten mot Nazca. Hemsk trafiksituation i norra Peru. Man får akta sig för alla fartdårar som far omkring på vägarna - fullständigt livsfarliga omkörninar och ingen empati för andra med trafikanter.Huanchaco som ligger vid havet var ett härligt ställe att göra ett uppehåll vid med fina stränder och vackra flickor.Vägen mot Lima var slingrig och kurvigt med många hinder på vägen men ändå farbart hela vägen - Mm nu var det bara 40 mil kvar till målet -  Hej till nästa ggn....

Fler platser där det inte regnar så mycket .....

USA - Nevada  /  Death Valley, California
Här behöver du inte frysa - temperaturen kan uppnå 50-55 grader. Men detta ska inte avskräcka till ett besök - mycket populärt turistmål dessutom.

Tunisien - Saharaöknen
Ingen okänd öken precis, alla vet ju något lite om Saharaöknen. Ta en kamel och rid ut i natten, men glöm inte att ta på dig ordentligt - det kan bli frostigt och riktigt kallt.

USA - Bonneville Salt Flats
Har du gott om pengar så köp en Bonneville - låter det bekant ! Eller besök ”World of Speed Races”  Glöm inte heller solkrämen med hög solskydds faktor (100) ett måste om man besöker denna plats.

Antarktis
Visst låter detta helt uppåt väggarna ! Men så är det - torrt som tusan - det kommer endast ca 10 cm regn om året och inte en droppe mer. Möt pingviner, sälar, isbjörnar, isberg, glaciärer mm.


Namibia för den som vill sandsurfa !
Med farter över 100 km i timmen kan du sandsurfa på sanddynerna som ligger i anslutning till staden Swakopmund. Men du får snällt traska uppför dessa kullar utan hjälp av liftar eller andra moderna anläggningar.

Förenade Arab Emiraten -  Dubai / Ökensafari
Fantastisk service med allt du företar dig. Kolla på kamel uppfödning och kör stora bilar /SUV) på vidunderliga sanddyner.

Mongoliet - Gobiöknen
Himalaya är vidsträckt och på skuggsidan (regnskugga) är det otroligt regnfattigt. Tipset är att besöka lokalbefolkningen som bor i tält. Ta med en drös med kläder för här är det svinkallt - låter ju konstigt, en öken som är svinkall - men så är det.USA - Arizona / Yuma
Torrare än torrt - Yuma, staden som klassas som den torraste i USA. 

Australien
Många saker att göra i Australien eftersom detta är ett gigantiskt land. Upptäck ökensanden, vildmarken och gör ökenturer men glöm inte den ruffiga naturen som du kommer att uppleva. Var noga med att anlita en guid för dina utflykter så att du hittar hem igen - om inte annat till ditt hotell i alla fall. Glöm inte att se Ayers Rock.


Inga kommentarer:

Vem tittar in !