tisdag 20 december 2011

Chimborazo - Berget som är högst i världen men ändå inte !

Chimborazo är alltså inte högsta berget men är högsta punkten i världen ???

Jordens högsta punkt är egentligen inte Mount Everest om man mäter på ett annat sätt än just "meter över" havet. Så om man väljer ett annat specifikt berg, förslagsvis Chimborazo i Ecuador bestämmer sig att välja en punkt på jorden som ligger längst bort ifrån jordens mittersta punkt och dessutom väljer jordens högsta punkt räknat ifrån jordens absoluta medelpunkt. Härmed klarlägger vi också att jordens radie är mycket större nära ekvatorn.. Chimborazo blir då med sina  6 267 meter över havet jordens absolut högsta punkt.

Lite Bakgrundsfakta !
Guaranda är en staden som man besöker i första hand och ligger i centrala Ecuador. Guaranda är huvudstad i Bolívar, denna provins ligger i Anderna. Staden har bra vägförbindelse med Babahoyo och Ambato, som ligger något österut och tar man buss tar det ca en timme på ganska bra vägar. Guaranda är en marknadsstad belägen i en djup dalgång. Här har Quechua indianer sitt tillhåll med stora jordbruksområden och bosättningar ("Comunidades"). Klimatet är subtropiskt och torrperioden som kallas för "estio" infaller mellan maj och oktober. Quechua har 25000 invånare - har problem med vattenförsörjning och brist på el. Vatten måste hämtas från höga ytliga källor vanligast från Chimborazo glaciären och har tillräcklig vattenkvalitet som kan användas året om.

Omgiven av topparna i San Jacinto, Loma de Guaranda, San Bartolo, Cruzloma, Tililac, Talalac och El Mirador är Guaranda känd som staden på dom sju kullarna. Ligger på bara 2650 meters höjd, här ligger Highland City den minsta provinshuvudstaden i Ecuador. Karnevalens festligheterna är mycket traditionella och pågår i flera dagar. Besökare erbjuds chicha (en lokal, majsbaserade alkoholhaltig dryck) och det populära brännvinet kallas Pajaro Azul (Blue Bird), som är en bra början för att komma i stämning inför festligheterna. 


0707021712guaranda.jpg      0707031530guaranda.jpg

 0707021448guaranda.jpg     0707021449guaranda_3.jpg
0707021441guaranda.jpg      0707021441guaranda_2.jpg


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/EL_CHIMBORAZO.jpg/800px-EL_CHIMBORAZO.jpg
 
Mera subjektiv fakta !
Sydamerika har det mesta och nästan allt man kan tänka sig. Underbara, vidsträckta, fantastiska stränder, otroligt höga bergsmassiv. En nästan outforskad djungel som är unik i världen. På västra sidan vid kusten ligger Ecuador, Peru och Chile med sina aktiva vulkaner i Anderna som man kan bestiga med toppar på över 6000 meter och ett besök bland gamla Inkaruiner får man inte hoppa över heller. Brasiliens häftiga stad Rio de Janeiro är också en fröjd för ögat. Sydamerika måste man besöka och man ska nog ha en vecka på sig för att hinna med att se så mycket som möjligt. I norra delen är det Venezuelas vitare än vita stränder som man bör besöka, ligga på stranden och beställa sig en god frukt drink som avnjuts i solens gula strålar. Sydamerikas landsyta är ca 17840000 km² vilket motsvara 3.4 procent av jordens yta. Man får uppleva olika slags, varierande naturlandskap - öken, enorma regnskogar, jätte höga berg, isiga glaciärer och även savanner. Största landet är Brasilien om man räknar till folkmängden och ytan sedan kommer Argentina som räknas som det näst största landet med samma beräkningsgrund.


Inga kommentarer:

Vem tittar in !